ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Közmeghallgatás Bodán: számos kérdést kapott az OAH és az RHK Kft.

2019.04.29
Közmeghallgatás Bodán Közmeghallgatás Bodán

2019. április 25-én a Boda község Polgármesteri Hivatalának nagytermében került sor az Országos Atomenergia Hivatal közmeghallgatására. A terem megtelt érdeklődőkkel, akik közel negyven kérdést tettek fel, illetve véleményüknek adtak hangot az OAH és az RHK Kft. felé. Ezek kisebb részt a nukleáris biztonsággal, nagyobb részt pedig társadalmi-gazdasági vetületekkel foglalkoztak.


Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója nyitóbeszédében megköszönte az érdeklődést, felhívva a figyelmet, hogy mindenki bátran ossza meg gondolatait, illetve ragadja meg a lehetőséget, hogy közvetlenül kérdezheti a szakembereket.

A helyi lakosság mellett Pécsről érkeztek sokan, valamint országgyűlési képviselő és zöldszervezetek képviselői is jelen voltak.

Több érdeklődő azt feszegette, hogy más alternatív helyszíneket miért nem vizsgálnak érdemben Magyarországon. Az RHK Kft. szakemberei elmondták: hazánk teljes területének mintegy 3-5%-a jöhet egyáltalán szóba, és az első szűrések alapján a Bodai Agyagkő Formáció a leginkább alkalmas a további kutatások elvégzésére.

Megfogalmazódott az is, hogy miért szükséges mélygeológiai tárolóban gondolkodni, más megoldás miért nem merült fel. A szakemberek elmondták: a tudomány jelenlegi állása, valamint a releváns nemzetközi szervezetek szerint, a többtízezer éves időtávot is figyelembe véve a megoldást a mélygeológiai tároló létesítése jelentheti, a felszíni létesítmények ennél csak nagyságrendekkel rövidebb távon alkalmasak a biztonságos tárolásra. Ehhez kapcsolódóan kérdésre válaszolva elhangzott, hogy jelenleg nincs még ilyen működő létesítmény a világon, Finnországban, Franciaországban és Svédországban vannak előrehaladott projektek.

Szintén sok kérdést fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy mennyire biztonságos egy végleges tároló létesítményt olyan nagyváros közelébe telepíteni, mint Pécs. Fichtinger Gyula hangsúlyozta: az OAH csak olyan létesítményre ad ki engedélyt, amely minden tekintetben megfelel a biztonsági követelményeknek. A főigazgató kiemelte: amennyiben a hivatal bármilyen problémát lát, illetve nem látja biztosítottnak, hogy a leendő tároló megfelel a jogszabályoknak és a biztonsági követelményeknek, akkor nem ad engedélyt.

A végleges tároló anyagi hátterére is kíváncsiak voltak a jelenlévők, amellyel kapcsolatban Nős Bálint, az RHK Kft. stratégiai és műszaki igazgatója elmondta: összességében mintegy 700 milliárd forintról van szó, jelenleg a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban nagyságrendileg 300 milliárd forint található, a Paksi Atomerőmű speciális számítási szabályok alapján teljesíti a befizetési kötelezettségeit, amely garantálja, hogy az alapban elegendő pénz áll majd rendelkezésre a célok teljesítésére.

Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy a lakossági tájékoztatás szempontjából a törvényi minimumot túlteljesítették, továbbá ezen a ponton ki kell emelni, hogy még nem beszélhetünk létesítményről, hiszen csak a jövőbeni létesítmény helyének kiválasztását megalapozó kutatási programról van szó. A tájékoztatási tevékenységre vonatkozóan még elhangzott, hogy az érintett települések polgármestereit negyedévente tájékoztatják, illetve több más településen is, többek között Pécsett is történtek már egyeztetések és tájékoztató fórumok. A jelenlegi jogszabályok szerint Pécs nem közvetlenül érintett település, ettől függetlenül az RHK Kft. továbbra is nyitott a közvetlen párbeszédre.

Mind az RHK Kft., mind az OAH vezetői hangsúlyozták: a kutatási program több évtizedet vesz igénybe, pontosan azért, hogy a legkörültekintőbben győződhessenek meg arról, hogy a befogadó kőzet és a tárolótechnológia együttesen alkalmas a tervezett feladatra.

A gazdasági-társadalmi problémafelvetéssel kapcsolatban Fichtinger Gyula elmondta: az OAH a maga eszközeivel jelezni fogja a felmerült kérdéseket a törvényhozók felé, valamint rögzíti a közmeghallgatásról készített feljegyzésben, amely mindenki számára elérhető lesz.

Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese kérdésre reagálva hangsúlyozta: az OAH teljes mértékben alkalmas a nukleáris hatósági felügyeleti feladatok ellátására a tervezett és a már működő nukleáris létesítmények vonatkozásában is. Speciális képzési rendszert alakított ki a hivatal, amelyben a már diplomás szakembereknek további 2-3 évig tanulniuk kell, mire tényleges szakmai munkát végezhetnek az OAH-n belül.

Zárásként Fichtinger Gyula megköszönte az érdeklődő lakosság és a civil szervezetek aktív részvételét, a számos kérdést, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is legalább ennyire élénken érdeklődnek majd a tárolóval kapcsolatos ügyek iránt.

A közmeghallgatás hirdetményét, valamint a lakosság számára készített összefoglalókat itt érheti el.Facebook megosztás