ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Megtartotta második ülését a tavaly őszi ruténiumszennyezés okait vizsgáló nemzetközi bizottság

2018.04.24

Az eddigi információk alapján a bizottság nem tudta egyértelműen meghatározni a ruténiumszennyezés forrását, viszont ismét arra a következtetésre jutottak, hogy az érintett országokban mért ruténiumszennyezés mértéke nem veszélyeztette a lakosság egészségét.


Az Orosz Tudományos Akadémia által létrehozott nemzetközi bizottság munkájában francia, svéd, finn, német, norvég, brit és orosz szakemberek vesznek részt. Első ülésüket 2018. január 31-én Moszkvában tartották.

A két ülés között eltelt időszakban a bizottság jelentős erőfeszítéseket tett további adatok begyűjtésére és a meglévő adatok elemzésére (pl. a ruténium 106 izotóp mérési eredményei, meteorológiai helyzet tavaly szeptember-október folyamán Európában és Oroszországban, a Cseljabinszk régióból begyűjtött minták elemzése három független laboratórium által), valamint újabb számításokat is végeztek.

A bizottság úgy döntött, hogy tudományos kutatásokhoz és publikációkhoz az eddigi eredményeket szabadon elérhetővé teszik. Az összegyűjtött információk alapos elemzését követően határoz majd a bizottság arról, hogy szükség van-e további munkára és ülésekre az eredmények megvitatása érdekében.

Hat pontban foglalták össze a második ülés eredményeit:

1.        Az elérhető adatok alapján, a vizsgált nukleáris tevékenységek vonatkozásában a bizottság nem tudott felállítani egyetlen megbízható hipotézist sem a ruténium-szennyezés forrására vonatkozóan.
2.        Jelentős adatbázist építettek fel a mérési eredményekből és a számításokból. A bizottság az összes adatot megvizsgálja.
3.        Érdemes lenne az adatbázist mások számára is elérhetővé tenni további kutatás és elemzés céljából.
4.        A bizottság számára újonnan rendelkezésre álló adatok és mérési eredmények megerősítik, hogy az érintett országokban mért ruténiumszennyezés mértéke nem veszélyeztette a lakosság egészségét.
5.        Fontos volna, hogy a bizottsági munka eredményei tudományos folyóiratokban is bemutatásra kerüljenek.
6.        A bizottság nagyra értékeli a Majak Termelési Egyesülés és az Orosz Tudományos Akadémia Nukleáris Biztonsági Intézetének szakemberei által a második ülésen szolgáltatott hasznos információkat és pontosításokat. A bizottság tagjai elemzik a bemutatott adatokat, és döntést hoznak a jövőbeli munka, valamint további ülések megtartásának szükségességéről.

Az eredeti hírt angol nyelven itt érheti el.

A ruténiumüggyel kapcsolatos korábbi híreinket itt érheti el:

2018.02.05-i hírünk

Megtartotta első ülését a tavaly őszi ruténium-szennyezés okait vizsgáló nemzetközi bizottság

2017.10.09-i hírünk:

Nincs egészségügyi kockázata a légkörben mért ruténiumnak

2017.10.17-i hírünk:

Csökkenő Ru-106-koncentráció, nem volt egészségügyi kockázat

2017.11.23-i hírünk:

Reagálás a sajtóban megjelent, ruténium-ügyhöz kapcsolódó hírekre

2017.12.11-i hírünk:

Megjelent a ruténium-szennyeződéssel foglalkozó bizottsági jelentés

2017.12.12-i hírünk:

Továbbra sem tisztázott a szennyezés forrásaFacebook megosztás