ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Négyoldalú találkozó az OAH-nál

2018.05.09

2018. május 3. és 4. között Budapesten, az Országos Atomenergia Hivatalban került sor a cseh, magyar, szlovák és szlovén nukleáris szabályozó hatóságok évente megrendezett négyoldalú találkozójára. A felek ismertették a legutóbbi, 2017-es találkozó óta eltelt időszakra vonatkozóan a saját hatóságaiknál történt legfontosabb eseményeket, valamint a meglévő és új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos hatósági intézkedéseket.


A találkozó legfontosabb témái a következők voltak: a szabályozó hatóságokon belüli fejlemények, az atomerőművekhez kapcsolódó hatósági intézkedések, az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos engedélyezési tevékenységek, a védettségi és biztosítéki tevékenység, a közös európai ügyek, a nemzetközi kérdések és kétoldalú kapcsolatok, valamint az egyes hatóságok kommunikációs tevékenysége. Mindemellett a hatóságok

olyan konkrét, nukleáris biztonságot érintő eseményeket ismertettek, amelyek fontos tanulságokkal szolgálnak mind az OAH, mind a hazai engedélyesek számára.

A magyar küldöttséget Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója vezette. Juhász László, az OAH főosztályvezetője áttekintést nyújtott a magyar hatóság szervezeti változásairól, a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbításáról és időszakos biztonsági felülvizsgálatáról, az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó engedélyezési tevékenységekről, valamint a radioaktívhulladék-tárolók felügyeletéről. Vincze Árpád, az OAH főosztályvezetője ismertette az OAH védettségi és biztosítéki tevékenységét, szót ejtett többek között a 2017-ben lezajlott IPPAS Follow-up misszióról, valamint a tervezett új atomerőművi blokkok nukleáris védettségi és biztosítéki kérdéseiről. Bárányné Vizi Ágnes, az OAH külkapcsolati munkatársa a hivatal nemzetközi kapcsolatainak elmúlt évi alakulását ismertette, továbbá tájékoztatott az elmúlt időszak tájékoztatási tevékenységéről.

A társhatóságok között különösen a beszállítói auditok, a nukleáris biztonságot érintő események bejelentési gyakorlata, az atomerőművi blokkok karbantartási időszaka alatti hatósági felügyeleti tevékenységek, a programozható rendszerek védelme és a transzparencia kérdései vonatkozásában alakult ki intenzívebb konzultáció.

A következő négyoldalú találkozóra a jövő év folyamán Szlovéniában kerül sor.Facebook megosztás