ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

NAÜ ellenőrök képzése Magyarországon

2018.04.27

2018. április 23-27. között a NAÜ ellenőreinek Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti képzésére került sor a hazai támogató program keretében Magyarországon.


Magyarország alapvetően három területen nyújt rendszeres és hatékony támogatást a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszerének fenntartásához és fejlesztéséhez: képzési tevékenység; új műszerek, berendezések tesztelése, berendezések és technológiák kifejlesztése. A hazánk által nyújtott biztosítéki támogató programot az Országos Atomenergia Hivatal Sugárforrás Felügyeleti Főosztálya koordinálja.

A Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti ellenőrzés annak megerősítésére irányul, hogy az adott országban nem folyik nukleáris tevékenység olyan létesítményben, amelyet nem jelentett be a NAÜ-nek, illetve bejelentett létesítmény nem végez nem bejelentett tevékenységet. A 12 résztvevő képzését a NAÜ 4 instruktora, az OAH 4 munkatársa és a nukleáris anyaggal rendelkező szervezetek operátorai segítették.

Az ellenőrök az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban, az Izotóp Intézet Kft-nél, a Radanal Kft-nél és a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. Mecseki Környezetvédelmi Bázisán gyakoroltak különböző ellenőrzési helyzeteket és feladatokat. A képzés utolsó két napján a résztvevők az OAH székházában összefoglalták tapasztalataikat és a tanulságokat.

A NAÜ képviselői köszönetet mondtak a résztvevő intézményeknek és az OAH munkatársainak a tanfolyam sikeres és zökkenőmentes lebonyolításáért.Facebook megosztás