ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Reagálás a sajtóban megjelent, ruténium-ügyhöz kapcsolódó hírekre

2017.11.23

Az elmúlt napokban több sajtóorgánum cikkezett a ruténium szennyezésről, a szennyezést okozó létesítményről. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Országos Atomenergia Hivatal, valamint több nukleáris biztonsági hatóság és intézet szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet beazonosítani a szennyezés pontos forrását. Abban azonban egyetértenek, hogy az Európa felett megjelent RU-106 szennyezés környezeti és egészségügyi kockázata elenyésző, továbbá, hogy a mérések és az elvégzett modellszámítások alapján valószínűsíthető, hogy a forrás az Ural környékén található, de nem atomerőmű.

Az Országos Atomenergia Hivatal október eleje óta fokozott figyelemmel kíséri a hazai méréseket, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatóit és a társhatóságok jelentéseit, továbbá közvetlen kapcsolatba lépett az orosz hatósággal.


Különböző források a Cseljabinszki üzemanyagfeldolgozót teszik felelőssé a szennyezésért, amit az érintettek tagadnak.

A számítások bizonytalansága miatt célszerű vizsgálni a tágabb környezetben található egyéb üzemeket is, amelyekről az alábbi hivatalos információ áll rendelkezésre.

A kazah és orosz hatóságok mai tájékoztatása szerint a mérési eredmények, továbbá helyszíni vizsgálatok (Mayak, 2017. október 26-november 3.) alapján a Kazahsztáni Nukleáris Központban (Szemipalatyinszk, Kelet-Kazahsztán), valamint a Mayak Üzemanyagfeldolgozó Üzemben (Ozerszk, Cseljabinszk régió) a megengedett értékek alatt van a sugárzás szintje és a hatóságok nem tártak fel olyan rendellenességet, ami a RU-106 szennyezést okozhatta volna.

A hazai mérőállomások adatai szerint 2017. október 16. óta nem mutatható ki Ru-106 jelenléte a légkörben.

Az Országos Atomenergia Hivatal által közzétett, mindenki által elérhető információ számos helyen megjelent, az OAH kötelezettségének megfelelően tájékoztatta a lakosságot. Felelős hatóságként az adatokat nélkülöző, megalapozatlan találgatásokba a hivatal továbbra sem bocsátkozik.

A ruténium-ügyhöz kapcsolódó korábbi híreinket itt találhatja:

2017.10.09-i hírünk:

Nincs egészségügyi kockázata a légkörben mért ruténiumnak

2017.10.17-i hírünk:

Csökkenő Ru-106-koncentráció, nem volt egészségügyi kockázatFacebook megosztás