ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Nukleáris védettségi rendszerhez kapcsolódó NAÜ-misszió Magyarországon

2022.05.06
NAÜ-misszió NAÜ-misszió

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az Integrált Nukleáris Védettségi Támogatási Tervvel (Integrated Nuclear Security Support Plan - INSSP) kapcsolatos felülvizsgálati missziót tartott hazánkban 2022. április 25. és 28. között, amelyen az OAH szakértői is részt vettek. A misszió célja az volt, hogy átfogóan megvizsgálják a magyar nukleáris védettségi rendszert.


Az ülésnek az Energiatudományi Kutatóközpont adott otthont, amelyen az OAH és a házigazdák mellett részt vettek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Terrorelhárítási Központ és a Magyar Honvédség képviselői is. A NAÜ munkáját a United States Department of Energy és az EU Joint Research Centre szakértői is segítették.

Az INSSP célja, hogy komplexen felmérje és értékelje az egyes tagállamok nukleáris védettségi rendszereit a következő 6 modul mentén: jogi és hatósági rendszer, kockázat- és fenyegetettségelemzés, fizikai védelmi rendszer, hatósági felügyeleten kívüli radioaktív anyagokkal elkövetett jogellenes cselekedek detektálása, reagálás az ilyen cselekményekre, a nukleáris védettségi rendszer fenntarthatósága. A felülvizsgálatok alapján a NAÜ és a tagállamok meghatározhatják a következő időszak feladatait és a lehetséges nemzetközi támogatások körét.

Hazánk 2018-ban csatlakozott az INSSP-rendszerhez és a misszió az azóta eltelt időben elvégzett feladatokat és változásokat vizsgálta. A nemzetközi szakértők megállapították, hogy hazánk jól felépített nukleáris védettségi rendszerrel rendelkezik. A következő négyéves időszakra a nemzeti koordinációval és a fenntarthatósággal kapcsolatban javasoltak fejlesztéseket, amelyek a misszió hivatalos jelentésébe is bekerülnek majd.Facebook megosztás