ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Szimpózium a nukleáris biztosítéki rendszer helyzetéről, jövőjéről

2017.05.25

2017. május 15-18. között került sor Németországban az Európai Biztosítéki Kutatási és Fejlesztési Szövetség (ESARDA - European Safeguards Research and Development Association) szimpóziumára és 39. éves ülésére, mintegy kétszáz fő részvételével. Hazánkat az Országos Atomenergia Hivataltól Vincze Árpád főosztályvezető és Nagy Hedvig Éva nukleáris biztosítéki felügyelő képviselte.


Az Európai Biztosítéki Kutatási és Fejlesztési Szövetség a nukleáris biztosítéki területen működő európai szervezeteket tömöríti, tagjai között vannak nemzeti hatóságok, nukleáris létesítmények és kutatóintézetek képviselői.

Az ESARDA fő feladatai az európai biztosítéki közösség tevékenységének támogatása: a biztosítéki rendszerek fejlesztése, az alkalmazott rendszerek és eszközök hatékonyságának növelése, valamint új technikák fejlesztése és alkalmazása. Ezen túlmenően az ESARDA feladatai közé tartozik a nagyközönség hiteles tájékoztatása nukleáris biztosítéki ügyekben.

Az OAH aktívan részt vesz a szervezet munkájában: 2011-2012 között az OAH adta a szervezet elnökét, de munkacsoport-elnököt, szerkesztőbizottsági tagot is rendszeresen delegál.

A rendezvény első napján ülésezett a Végrehajtó Testület, az Irányító Testület és több munkacsoport. Az OAH munkájának egyik elismerése, hogy az öttagú Végrehajtó Testület egyik tagja az OAH munkatársa.

A konferenciát Irmgard Niemeyer, a szervezet elnöke és Filippo Sevini, az ESARDA titkára nyitotta meg. A plenáris ülés után egymással párhuzamosan két-három különböző témában folytak előadások (biztosítékok végrehajtása, roncsolásos analízis, roncsolásmentes analízis – gammamérések, nemzetközi együttműködések, geológiai tárolók, megfigyelés és körülhatárolás, stb.).

Az előadások mellett sor került egy kerekasztal-beszélgetésre is a Kiegészítő Jegyzőkönyv húszéves évfordulója alkalmából, amelyre a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az Európai Bizottság mellett tíz tagország – köztük Magyarország – képviselőjét hívták meg, hogy mutassák be, milyen előnyöket, nehézségeket és folyamatos kihívásokat jelentett és jelent a Kiegészítő Jegyzőkönyv az adott tagország számára.

Az ESARDA tevékenységéről, valamint a nukleáris biztosítékokkal összefüggő feladatokról ide kattintva érhet el bővebb információt.

2016-ban ünnepeltük a NAÜ biztosítéki rendszerének megerősítéséhez nyújtott magyar támogató program 25. évfordulóját. Az OAH ehhez kapcsolódóan jubileumi kiadványt tett közzé, amely áttekintést ad a hazai nukleáris biztosítéki területről, az elmúlt évek legfontosabb biztosítéki eseményeiről. A kiadványt innen töltheti le.Facebook megosztás