ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

A NAÜ Műszaki Együttműködés 60 éves jubileumi konferenciája

2017.06.09

2017. május 30. és június 1. között, több mint száz országból, mintegy 1200 fő részvételével zajlott Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében 60 éve létrejött Műszaki Együttműködés jubileumi konferenciája. A konferenciát Yukija Amano, a NAÜ főigazgatója nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta a tudomány és a technika döntő szerepét a fejlődésben, a NAÜ alapvető feladataként pedig a nukleáris technológia fejlődő országokba való eljuttatását jelölte meg. „A műszaki együttműködési program már eddig is emberek millióinak egészségi állapotán és anyagi helyzetén javított.” - mondta a NAÜ főigazgatója.


A jubileumi konferencia, amelyen magas rangú állami vezetők is jelen voltak, a következő főbb témaköröket ölelte fel: a NAÜ műszaki együttműködési programjának fejlődése, hozzájárulása a tagországok fejlődéséhez az egészségügy, az élelmezés- és élelmiszerbiztonság, az ivóvíz-gazdálkodás és a környezetvédelem terén, innovatív ipari megoldások, energiagazdálkodás és nukleáris energia, radioaktív sugárzási és nukleáris biztonság. A konferencia előadói konkrét példákon keresztül mutatták be a program keretében megvalósult regionális együttműködés és fejlesztés tapasztalatait az egész világon. A konferencia harmadik napjának napirendjére a jövő kérdése került: globális partnerség a fenntartható fejlődés érdekében.

Magyarország 1957 óta részes állama a NAÜ-nek, a szervezettel való együttműködést hazánkban az OAH koordinálja. A kezdetektől fontos résztvevői vagyunk a műszaki együttműködési programnak is. A NAÜ-vel való együttműködést hazánkban az OAH koordinálja. A konferencia második napján, az energiagazdálkodás és nukleáris energia témakörén belül megrendezett panelbeszélgetésre Molnár Andrást, az OAH nyugalmazott külkapcsolati munkatársát hívta meg a NAÜ, hogy sokéves szakmai tapasztalatát megossza a résztvevőkkel.

A konferencia mellett szakmai kiállítást is tartottak: két magyar vállalkozás, az orvosi diagnosztikai eszközöket gyártó Mediso Kft., valamint a nukleáris monitoring terén is tevékenykedő Gamma Műszaki Zrt. saját standdal jelent meg a rendezvényen. A Gamma Műszaki Zrt. és indonéz partnerei között együttműködési megállapodás aláírására is sor került.Facebook megosztás