ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NAÜ-ösztöndíjasok látogatása az Országos Atomenergia Hivatalnál

2017.05.24

2017. május közepén három különböző nemzetiségű, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ösztöndíjával tudományos látogatáson résztvevő delegáció fogadására került sor az Országos Atomenergia Hivatalban. A hivatal az adott tudományos látogatás céljának és a NAÜ elvárásainak megfelelően személyre szabott, egyhetes programot dolgozott ki az ösztöndíjasok számára.


A nigériai nukleáris hatóságtól érkező két ösztöndíjas május 8-12. között a kutatóreaktorok magyar hatóság által végzett engedélyezési és ellenőrzési gyakorlatát ismerhette meg. A hét során egy napot a Magyar Tudományos Akadémia Energiakutató Központjában töltöttek, ahol a Budapesti Kutatóreaktor általános bemutatásán túlmenően egy OAH által végzett hatósági ellenőrzésen is részt vehettek.

A bangladesi atomenergia bizottságtól érkező ösztöndíjas május 15-19. közötti magyarországi programja során az OAH-nál a radioaktív hulladékok kezelésével, radioaktív anyagok sugárvédelmi felügyeletével, radioaktívhulladék-tároló létesítmények fizikai védelmével, biztosítéki felügyeletével és veszélyhelyzeti felkészültségével kapcsolatos hatósági követelményeket és ellenőrzési gyakorlatot bemutató előadásokon vett részt. Ezt követően a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. létesítményeit (Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója, Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, Radioaktív Hulladék Tároló és Feldolgozó) látogatta meg a bizottság munkatársa.

A fehérorosz nukleáris hatóságtól érkező ösztöndíjas szintén május 15-19. között volt hazánkban. A sugárvédelemi hatósági szabályozási rendszer felépítésével, a sugárvédelemre vonatkozó hatósági követelményekkel és az ehhez kapcsolódó hatósági gyakorlattal, nukleáris veszélyhelyzeti felkészültséggel, illetve sugárterhelés környezeti és személyi monitorozásával kapcsolatos témákban tartottak számára előadásokat az OAH szakértői. Ezt követően ellátogatott az Országos Közegészségügyi Intézet, Közegészségügyi Igazgatóságának Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályához, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz.

Hazánk nukleáris szakmai elismertségét mutatja, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség rendszeresen küld Magyarországra ösztöndíjasokat, tudván, hogy az OAH megfelelő program összeállításával garantálja a magas szintű tudományos elvárások teljesítését.Facebook megosztás