ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

A Fenntartható fejlődés bizottságának ülése Pakson

2017.05.26

2017. május 24-én kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága a Paksi Atomerőmű Tájékoztató- és Látogató Központjában. A bizottság tagjainak Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója, Volent Gábor biztonsági igazgató, Farkas Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Energiaügyért Felelős Államtitkári Titkárság vezetője, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója tartott beszámolót.


A résztvevők tájékoztatást kaptak a nukleáris terület aktuális helyzetéről, az atomerőmű felkészültségéről, hazánk nemzetközi szerepvállalásairól, a folyamatos nemzetközi ellenőrzésekről, a szakemberek képzésének és foglalkoztatásának helyzetéről.

Hamvas István felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő szakemberutánpótlás biztosítása, mivel az új erőműben közel ezer szakképzett munkatársra lesz szükség.

Fichtinger Gyula kiemelte: a hatóság egyik elvárása, hogy minden nukleáris létesítmény (így Paks I. és Paks II. is) megfelelő számú és képzettségű szakemberrel rendelkezzen. A főigazgató beszélt arról is, hogy az építkezés során figyelemmel kell lenni a kölcsönhatásokra, amelyek érintik a már üzemelő létesítményt, valamint az új blokkok építését is. Mindez új megközelítést tesz szükségessé a hatóság részéről, továbbá Paks I-nek, Paks II-nek és az RHK Kft-nek szorosan együtt kell majd működnie.Facebook megosztás