ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi fórum Csernobil örökségéről

2016.04.26

Április 21-23. között Kijevben került sor arra a nemzetközi fórumra, amelyet a csernobili atomerőmű-baleset 30. évfordulója alkalmából rendeztek. A rendezvényen Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója is részt vett.


A háromnapos konferencián számos témával foglalkoztak: a Csernobil után világszinten megújuló nukleáris biztonság területe; a csernobili örökség emberi, technológiai és nemzetközi vonatkozásai; valamint a csernobili atomerőmű megsérült 4-es blokkjához kapcsolódó, megoldásra váró problémák.

Fichtinger Gyula kiemelte: a fórum legfőbb célja az volt, hogy áttekintsék a történteket harminc év távlatából, értékeljék a tanulságokat, és hogy új párbeszéd induljon egy aktívabb nemzetközi együttműködés érdekében, Ukrajna ugyanis nem tud egyedül megküzdeni a katasztrófa máig ható következményeivel.

A történtek rámutatnak, hogy a körültekintő tervezés és műszaki megoldások, a felelős és átgondolt üzemeltetői magatartás, a mindenre kiterjedő baleset-elhárítási intézkedési tervek mellett a nyílt és hatékony kommunikáció hiánya együttesen vezettek a baleset kialakulásához és a következmények több országot érintő kiterjedéséhez.

Környezeti szempontból is megfelelő megoldást kell találni: a százéves élettartamra tervezett szarkofág építését novemberben be kell fejezni, a radioaktív hulladékok kezelését és elhelyezését meg kell oldani.

A rendezvény arra is lehetőséget nyújtott, hogy a magyar és az ukrán nukleáris biztonsági hatóság képviselői megvitassák a kölcsönös érdeklődésre számot tartó aktuális kérdéseket, valamint előkészítsenek egy megállapodást a két hatóság közötti szakmai együttműködésről.Facebook megosztás