ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Tudományos Fórum: radioaktívhulladék-kezelés a fókuszban

2014.09.25
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűléséhez több kiemelt nemzetközi esemény is kapcsolódik, a Tudományos Fórum egyike ezeknek. A szeptember 23-24. között Bécsben megrendezett konferencián azokra a tudományos és technológiai eredményekre fókuszáltak a szakemberek, amelyek a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséhez kapcsolódnak.


Yukiya Amano, a NAÜ főigazgatója megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a nukleáris technológiákat használó országok a jelenben és a jövőben is felelősek azért, illetve biztosítaniuk kell azt, hogy a radioaktív hulladékok ne jelentsenek veszélyt sem az emberekre, sem a környezetre nézve.

A jelentős érdeklődés mellett megtartott Tudományos Fórumon nemzetközi szakértők mutatták be azokat a tudományos és technológiai eredményeket, amelyek fenntartható és biztonságos megoldásokat kínálnak a hulladékkezelés területén. Az Országos Atomenergia Hivatal részéről Lázár István szakmai tanácsadó, a radioaktív hulladéktárolók felügyeletéért felelős szakreferens vett részt a konferencián, amellyel kapcsolatban elmondta: külön hangsúlyt kaptak azok a technológiák, amelyek sikeresen működnek már a világ számos országában.

A rendezvény magyar vonatkozása, hogy a kis aktivitású hulladékok tárolásával kapcsolatban rendkívül sikeres előadást tartott Nős Bálint, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. stratégiai és műszaki igazgatója.

A találkozón ismertették a NAÜ azon tevékenységét, amellyel a tagállamokat támogatja a radioaktívhulladék-kezelés kihívásaihoz kapcsolódóan: a nemzetközi szervezet többek között képzésekkel és információs anyagokkal segíti partnereit.Facebook megosztás