ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

WENRA-munkacsoport ülése az OAH-ban

2022.10.07
WENRA-munkacsoport ülése WENRA-munkacsoport ülése

2022. szeptember 27-30. között a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) reaktorharmonizációs munkacsoportja megtartotta őszi ülését Budapesten, amelynek ezúttal az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont.


A munkacsoport számos, az üzemelő atomerőművekkel kapcsolatos feladatot gondoz, köztük például az Európában elfogadott WENRA biztonsági referencia szintek felülvizsgálatát is. Emellett az új atomerőművek engedélyezési kérdéseiről is tárgyal, továbbá a kis moduláris felépítésű reaktorok engedélyezésének témakörével is foglalkozik.

Az ülésen, amelyen 17 ország 30 szakértője vett részt, az egyik kiemelt feladat volt a referencia szintek felülvizsgálatához érkezett tagállami javaslatok értékelése. A WENRA által kidolgozott referenciaszintek azért is nagyon fontosak, mert a tagállamok beépítik azokat a nukleáris követelményekre vonatkozó jogszabályaikba, tehát közvetlen hatással vannak a nukleáris terület szabályozására.

A rendezvényen emellett részletesen foglalkoztak azzal, hogy a nukleáris létesítmények hogyan feleltek meg a referenciaszintekben meghatározott követelményeknek (pl. milyen konkrét műszaki megoldásokkal teljesítették az előírásokat).Facebook megosztás