ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hogyan lehet tovább javítani az atomerőművek biztonságát?

2014.03.28
Petőfi Gábor előadása a magyar eredményekről Petőfi Gábor előadása a magyar eredményekről

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kezdeményezésére március közepén került sor az atomerőművek súlyos baleseti felkészülésével kapcsolatos szakértői találkozóra. A mintegy 200 fős, 4 napos bécsi találkozó célja a fukushimai tapasztalatok feldolgozása, illetve a tagországokban elvégzett felülvizsgálatok és elhatározott intézkedések áttekintése volt.


A javító intézkedések fókuszában az atomerőművek biztonságának növelése állt a 2011-es japán földrengéshez és szökőárhoz hasonló súlyos természeti katasztrófák esetleges bekövetkezésére tekintettel. A tanácskozás során külön figyelmet kapott az atomerőműben dolgozók és az erőművek körül élő lakosság védelme érdekében szükséges intézkedések hatékonyságának javítása.

A NAÜ atomerőművet üzemeltető tagállamaiból összegyűlt szakértők közvetlenül értesülhettek az egyes területeken szerzett fukushimai tapasztalatokról. A japán kollégák több előadást is tartottak, az üzemeltető és a hatóság mellett megszólaltak a katasztrófa elhárításában érintett szakemberek is. Az OAH egyik fontos feladata a balesetek, üzemzavarok megelőzése, éppen ezért különös figyelmet fordít a nemzetközi szakértői fórumokon megosztott eredményekre és tapasztalatokra, amelyek adott esetben Magyarországon is hasznosíthatók.

A fukushimai balesetet követően a NAÜ által létrehozott cselekvési terv keretében már hetedik alkalommal került sor hasonló, tematikus rendezvényre. A megosztott tapasztalatok meghatározók a biztonsági szabványok felülvizsgálatakor, egyúttal jelentős hatással vannak a NAÜ jövőbeni tevékenységére is.

A Paksi Atomerőművet Elter József főosztályvezető képviselte a találkozón, az OAH részéről Petőfi Gábor főosztályvezető vett részt a rendezvényen, aki előadásában a súlyosbaleset-kezelés terén elért magyar eredményeket ismertette.Facebook megosztás