ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Sikeres volt az OAH elektronikus sajtótájékoztatója

2021.01.21
Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

2021. január 19-én tartotta az Országos Atomenergia Hivatal a szokásos évindító sajtótájékoztatóját, azonban a járványhelyzet miatt elektronikusan került rá sor. A hivatal rövid időn belül válaszolt minden megkeresésre, az összes interjúkérésnek eleget tett. Az egyik legfontosabb kérdéskör az új atomerőművi blokkok létesítési engedélyezési eljárásának aktuális helyzete volt.


Írásbeli kérdésre válaszolva az új atomerőművi blokkok létesítési engedélyezési eljárásával kapcsolatban az OAH jelezte: jelenleg folyik a létesítésiengedély-kérelem dokumentumainak feldolgozása. Eddig néhány részlettel kapcsolatban kiegészítést, pontosítást kért a hivatal. Az eljárás 2021 őszéig tervezett befejezéséig ezek rendezhetők. A megalapozó dokumentáció további feldolgozása során felmerülhetnek még pótlási igények, de jelenleg ezek teljesítésének időigénye nem becsülhető.

Telefonos interjúban Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes elmondta: a Paksi Atomerőmű esetében 2020-ban mintegy 100 engedélyezési eljárást folytatott le és 300 ellenőrzést végzett a hivatal. Az egyik legnagyobb feladat az új típusú üzemanyagkazetták engedélyezése volt, amelyhez kapcsolódóan azt is meg kellett vizsgálni, hogy a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója alkalmas-e ezek tárolására (ehhez módosítani kellett a KKÁT üzemeltetési engedélyét is). Az üzemidő-hosszabbításról szólva kiemelte, hogy az előző hosszabbítás több éves munkaprogram alapján történt, ha újabb üzemidő-hosszabbítást terveznek, akkor újból el kell végezni az elemzéseket, külön figyelmet fordítva a nem cserélhető berendezésekre (pl. reaktortartály).

Fichtinger Gyula főigazgató telefonos interjúban elmondta: a tavaly benyújtott létesítésiengedély-kérelem elbírálásán az OAH közel 100 munkatársa, valamint hazai és külföldi szakértők dolgoznak. A főigazgató kiemelte, hogy a hatóságnak nincs elvárása az engedélyessel szemben, nem ír elő ütemtervet a további engedélykérelmek benyújtására, azok benyújtási idejét az engedélyes határozza meg. A nukleáris biztonságot érintő munkálatokra szóló engedélykérelmek például még nem érkeztek be, ennek ütemezése az engedélyestől függ. A transzparenciával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a hivatal járványhelyzetben is ugyanúgy biztosítja az átláthatóságot hírek, közlemények útján: egy új elem jelent meg a korábbiakhoz képest, az elektronikus közmeghallgatás, melyet jogszabály szerint alkalmaz a hivatal. Az OAH 30 éves fennállásának és jövőjének kapcsán kiemelte, hogy sok feladattal bővült a hatóság hatásköre az elmúlt évtizedben, hosszú távú feladatmeghatározás jelenleg nem tervezhető, a napi kihívások szerint az aktuális teendőkre kell az erőforrásokat koncentrálni.

Az elektronikus sajtótájékoztatóhoz kapcsolódva az OAH bevezette a sajto@haea.gov.hu funkcionális e-mail címet, amely mostantól általános használatban lesz a sajtólevelezést illetően.

A sajtótájékoztatóhoz készített összefoglalót itt érheti el.Facebook megosztás