ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Közlemény a magyar és az orosz nukleáris biztonsági hatóságok közötti szakmai kapcsolatokról

2014.05.09

Az orosz kormány honlapjára hivatkozva téves információ jelent meg a magyar sajtóban az orosz kormány felügyelete alá tartozó Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) és a magyar Országos Atomenergia Hivatal közötti, az atomenergia békés felhasználása keretében megvalósuló nukleáris és sugárbiztonsági együttműködésről.
Az OAH nem kíván sajtóhíreket kommentálni, azonban a hírek által kiváltott érdeklődésre tekintettel indokoltnak tartja a hatóságok közötti szakmai együttműködésről tájékoztatni a közvéleményt.


Az első kétoldalú megállapodást („Agreement between the Federal Nuclear and Radiation Safety Authority of Russia and the Hungarian Atomic Energy Authority of the Republic of Hungary for technical co-operation and exchange of information in the field of legal regulation of safety in the application of atomic energy”) még a Goszatomnadzor (GAN) kötötte az OAH-val 2001 februárjában.
A hatóságok közötti kétoldalú megállapodás egy 2006. évi automatikus hosszabbítás után 2011 februárjában lejárt.
2006 óta az OAH többször kezdeményezte a megállapodás megújítását, de időközben az orosz hatóságot átszervezték és átnevezték, ezért új megállapodás megkötése vált szükségessé. 2006 novemberében az OAH véglegesítette az egyezmény tervezetének új szövegét, és átadta az orosz hatóság képviselőinek, hogy végrehajtsák a saját előírásaiknak megfelelő egyeztetéseket.

Az orosz hatóság vezetői 2006-ben, majd a későbbi NAÜ közgyűléseken ígéretet tettek az egyezmény aktualizálására.
 
2013 januárjában az orosz fél (Rosztyehnadzor) egy új szövegjavaslatot küldött, amelyet az OAH többszöri egyeztetés után, 2014. április 11-én küldött vissza jóváhagyásra az orosz félnek.  
A megállapodás-tervezet érdemi része nem változott a 2001. évi tartalomhoz képest, nem említi sem a fukusimai tapasztalatok hasznosítását, sem esetleges új blokkok létesítésének kérdéskörét.

Az OAH külföldi nukleáris hatóságokkal kötött szakmai együttműködési megállapodásai: USA, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia és Franciaország(lejárt).

Az OAH előkészítés alatt álló szakmai együttműködési megállapodásai külföldi nukleáris hatóságokkal: Oroszország(lejárt), Ukrajna és Törökország.Facebook megosztás