ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

NAÜ virtuális kormányzótanácsi ülés

2021.03.10
Forrás: NAÜ Forrás: NAÜ

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kormányzótanácsának ülését – amelyen Magyarország 2019 szeptembere óta mint tag vesz részt - 2021. március 1. és 5. között virtuális formában tartották. Az ülés kiemelt témái között szerepelt a NAÜ-nek a COVID-19 világjárvány elleni védekezésben betöltött szerepe mellett a nukleáris biztonság, a nukleáris technológiáról készített 2020-as jelentés áttekintése, valamint az iráni biztosítéki megállapodás helyzete.


Magyarország részéről hozzászólások hangzottak el a nukleáris technológia, valamint az iráni nukleáris ellenőrzés témakörében. A nukleáris technológiáról szólva elhangzott: Magyarország ambiciózus célkitűzése, hogy villamosenergia-termelésének 90% -a 2030-ra szén-dioxid-semlegessé váljon. „Célunk elérése, a jövőnk biztosítása és a környezetünk védelme érdekében reális és felelősségteljes politikát kell folytatni, megértve, hogy a szén-dioxid-semleges gazdaság nem hozható létre atomenergia nélkül.” – mondta el a magyar delegáció vezetője.

Magyarország növekvő aggodalmát fejezte ki Irán közelmúltbeli nukleáris tevékenységei miatt, ugyanakkor köszönetet mondott a NAÜ-nek az időszerű, független és objektív jelentésekért, valamint az Irán tevékenységének ellenőrzésében és nyomon követésében folytatott szakmai és pártatlan munkájáért.

A kormányzótanácsi ülés további témái között szerepelt Észak-Korea nukleáris programjának figyelemmel kísérése és a biztosítéki megállapodás végrehajtásának helyzete Szíriában.Facebook megosztás