ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NAÜ-kormányzótanácsi ülés online

2020.12.01
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának rendes ülését teljes egészében virtuális formában tartották 2020. november 16. és 20 között. Magyarország 2019 óta a Kormányzótanács tagja, így három képviselőt delegálhatott az online találkozóra.


kormányzótanácsi ülés legfontosabb napirendi pontjai között szerepelt a NAÜ Műszaki Együttműködési Program (TC) 2020-as tevékenysége, a 2020–21-es TC ciklus második évének tervei, valamint a NAÜ ZODIAC projektje (az állatról emberre terjedő betegségek leküzdése nukleáris technológia felhasználásával).

A műszaki együttműködést illetően Magyarország megköszönte a NAÜ-nek, hogy segítséget nyújtott hazánknak a COVID-19 gyors felismeréséhez szükséges nemzeti erőforrásaink fejlesztésében. Elismerően szóltunk az ügynökségnek a járvány következményeinek leküzdéséért tett erőfeszítéseiről, beleértve a nukleáris technológiát alkalmazó, vírus kimutatására alkalmas berendezés adományozását több mint 120 országnak (köztük Magyarországnak) és a kapcsolódó online képzések megszervezését és lebonyolítását. Magyarország is kifejezte támogatását mind a ZODIAC, mind az ehhez kapcsolódó tervezett TC-projekt iránt, amelyeket nagyon fontos kezdeményezéseknek tartunk. A Kormányzótanács megszavazta a ZODIAC megvalósítására tervezett TC-projektet.

Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója tájékoztatta a tagállamok képviselőit a nukleáris biztosítéki kérdésekről. Iránról szólva a NAÜ főigazgatója elmondta, hogy az ügynökség ellenőrei az augusztusi teheráni főigazgatói látogatás után megkapták a belépési jogot a kérdéses iráni létesítményekbe, így a NAÜ továbbra is ellenőrzése alatt tartja Irán biztosítéki megállapodását.

Grossi továbbá komoly aggodalmát fejezte ki Észak-Korea nukleáris tevékenységei miatt, és felszólította az országot, hogy működjön együtt a NAÜ ellenőreivel.

A kormányzótanácsi ülésről bővebb információt (angol nyelven) itt érhet el.Facebook megosztás