ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Magyar robot sikere a NAÜ pályázatán

2019.03.21
Kopiás Péter Rescube Robotics Kopiás Péter Rescube Robotics

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei rendszeresen használnak kisméretű kézi optikai berendezést a pihentetőmedencében lévő kiégett üzemanyagkazetták ellenőrzésére. A NAÜ pályázati kiírása szerint ezt egy irányítható, függőlegesen stabilizálható úszórobottal szeretnék kiegészíteni és használni. A magyar megoldás sikeresen túljutott a második fordulón is, amelyet 2019 januárjában jelentett be a NAÜ a finnországi éles tesztek után. A fejlesztésben kiemelkedő szerepe van a Datastart kft. ügyvezetőjének, a Rescube Robotics-ot vezető Kopiás Péternek, aki az Országos Atomenergia Hivatal „Atomenergiáról – mindenkinek” rendezvényén is bemutatott egy különböző szenzorokkal felszerelt kutatórobotot. Most az OAH-nak adott rövid interjúban számol be a legérdekesebb részletekről.


Először is: honnan jött az ötlet, hogy benevezzetek a NAÜ pályázatára?

Az ENRICH robotikai versenyen vettünk részt az ausztriai Zwentendorfban 2017-ben, ez után hívott meg minket a NAÜ, hogy vegyünk részt a projektjükben.

Hogy készültetek a részvételre, hogyan zajlottak a fordulók, mennyire volt erős a verseny?

Legelső meghozott döntésünk az volt, hogy a szárazföldi feladat helyett a pihentetőmedencére koncentrálunk. Mivel szűkebb szakterületről van szó, kevesebb a hasonló piaci megoldás, nagyobb az innováció jelentősége.

Az első szelekciós forduló során elkészítettünk egy robotot, melyről dokumentációt, terveket, külső és belső videófelvételeket kellett beküldeni. Ennek eredménye volt, hogy 2017 novemberében Ausztráliában kellett bemutatnunk a robot továbbfejlesztett változatát. A versenyt tulajdonképpen ekkor megnyertük már, de a második fordulóban (a NAÜ beszerzési folyamatát megelőzően) éles bevetés során kívánták megvizsgálni a legjobb robotokat, így 2018 novemberére egy újabb robotot készítettünk, amely megfelel az ipari igényeknek is. Ezt a tesztet is sikerrel teljesítettük, így lettünk az IAEA Robotics Challenge győztesei.

Mit tud a robototok, amit mások nem tudtak megoldani?

Talán a legnagyobb különbség, hogy mi a valódi felhasználók szemszögéből oldottuk meg a problémákat, nem csak kipipálni akartuk a feladatot. Robotunk rendkívül stabilan tudja tartani a kamerát, tisztítása (dekontaminálása) egyszerű, használata biztonságos a személyzet és a létesítmény számára is, valamint szerszámok nélkül üzemeltethető. A robot stabilitása a gyenge ultraibolya sugárzás rögzítésére szolgáló speciális kamera miatt különösen fontos.

Más robotok összetett konstrukciója nehezebben tisztítható, nehezen üzemeltethető és a rögzített adatok minőségében is számottevő különbség lehetett. A hivatalos jegyzőkönyvet ugyan nem láthattuk, de úgy tudjuk, minden vizsgált szempont szerint a mi megoldásunk győzött.

Éles teszt Finnországban: ez pontosan mit is jelentett?

Az éles teszt a mi szemszögünkből rendkívül izgalmas volt, hiszen robotunkat elvitte a NAÜ, és a részvételünk nélkül a Loviisa finn atomerőműben tesztelte azt. A próba során valódi fűtőanyag-kazettákkal töltött pihentetőmedencében vizsgálták a kiválasztott robotok képességeit, egészen a szállítási és üzemeltetési feladatoktól a biztonsági funkciókon és a kinyerhető adatok elemzésén át a szennyeződések eltávolításáig.

Forrás: www.iaea.org

Mik lesznek a következő lépések?

Némi időt vesz igénybe a NAÜ beszerzési folyamatainak lebonyolítása, de a következő kb. 2 évben a közös fejlesztés zajlik majd, hogy kialakuljon a végleges ellenőrzőrobot. Ezt követi a gyártási fázis, amikor NAÜ ellenőrei számára bármikor elérhető, bevethető robotok készülnek majd.

Párhuzamosan elindulhat a piaci fejlesztés és felhasználás is, hiszen máris komoly az érdeklődés, hogy lezárt, katasztrófasújtott vagy rendeltetésszerűen üzemelő létesítményekben veszélyes környezetben vessék be robotunkat.

Az interjút Körmendi Gábor, az OAH tájékoztatási felelőse készítette.

A NAÜ oldalán megjelent hírt itt olvashatja.Facebook megosztás