ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Fichtinger Gyula: tavaly is biztonságosan üzemeltek az OAH által felügyelt létesítmények

2017.01.20

Az Országos Atomenergia Hivatal 1746 ellenőrzést tartott 2016-ban, amelyből a nukleáris létesítményeknél három átfogó volt – mondta a főigazgató az OAH évindító sajtótájékoztatóján. A magyarországi nukleáris létesítmények biztonsága megfelel a nemzetközi követelményeknek és a hazai jogszabályoknak. Huszonnyolc jelentésköteles esemény történt, amely mindegyike a 0-s besorolást kapta a nemzetközi eseményskálán (INES). Ezek a biztonságot nem veszélyeztető események voltak.


Fichtinger Gyula az OAH feladatainak és hatáskörének bővülése kapcsán elmondta, hogy a hivatal létszáma 2015-ben 80 fő volt, amely 2016-ra 160 főre nőtt, idén pedig további 40 munkatárs felvételét tervezi az OAH, amelyhez kialakította a megfelelő feltételeket (elhelyezés, infrastruktúra).


A nemzetközi feladatokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy 2017-ben kerül sor a Nukleáris Biztonsági Egyezmény hetedik felülvizsgálati értekezletére, ahol hazánk bemutatja a 2016-ban benyújtott Hetedik Nemzeti Jelentést. Kiemelte az Európai Unió Tematikus Biztonsági Felülvizsgálatát, amely az üzemelő létesítmények öregedéskezeléséről szól. Az Atomtörvény módosításáról szólva hangsúlyozta: a törvény valamennyi előírását, valamint egyéb jogszabályokat is figyelembe kell venni (pl. a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény). Az Országos Atomenergia Hivatalt nem lehet megkerülni, a hatóság jogköre továbbra sem változik, minden olyan döntés hozzá tartozik, amely a nukleáris biztonságot érinti.


Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes az új blokkok hatósági engedélyezése kapcsán kitért a környezetvédelmi engedélyezésre, amelynél másodfokú eljárás van folyamatban, mivel az elsőfokú döntéssel szemben fellebbeztek. Az elsőfokú eljárásban az OAH szakhatóságként vett részt. Az Országos Atomenergia Hivatal várhatóan az első félévben dönt az új blokkok telephelyének alkalmasságáról. Az üzemidő-hosszabbításról szólva elmondta, hogy a negyedik blokkra vonatkozó kérelem tavaly novemberben érkezett a hivatalhoz, várhatóan idén a negyedik negyedévben hozza meg a hatóság a döntését. A fukushimai balesetet követő Célzott Biztonsági Felülvizsgálat kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az OAH határozatban előírt 46 intézkedésből 33 teljesült, a megmaradt feladatokat 2018 végéig kell végrehajtani.


Vincze Árpád főosztályvezető elmondta, hogy a hazai létesítmények fizikai védelmét a legújabb nemzetközi ajánlások alapján alakították ki, hozzátéve, hogy az OAH koordinálásával működő munkacsoport folyamatosan értékeli a terrorfenyegetettséget, s a hivatal indokolt esetben elrendelheti a fizikai védelem további megerősítését. Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: 2016-ban nem került sor a fokozott védelem elrendelésére, mivel a jelenlegi védelmi szint (még az elmúlt évek terrorcselekményeit figyelembe véve is) elegendő.

 A nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatokról szólva kiemelte: idén Magyarország ad otthont a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség átfogó nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatának, amelyben a nemzetközi szervezetek (pl. az ENSZ több szervezete) mellett a szomszédos országok is részt vesznek.

Magyarország sikerét jelenti, hogy az OAH 2004 óta biztosítja az EU részére a szakmai tanácsadást nukleáris veszélyhelyzetekben. Vincze Árpád arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy a legutóbbi, pályázat útján elnyert hároméves keretszerződés új elemet is tartalmaz, amely szerint az Országos Atomenergia Hivatalnak az EU nemzetközi balesetelhárítási gyakorlatait is meg kell szerveznie.

A sajtótájékoztatón vetített előadást innen töltheti le, a sajtó számára készített összefoglalót itt érheti el.Facebook megosztás