ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

„Plucky Puli” nemzeti nukleáris védettségi gyakorlat

2018.11.12
nukleáris védettségi gyakorlat nukleáris védettségi gyakorlat

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma és az Országos Atomenergia Hivatal 2018. november 6-án és 7-én tartotta meg a Plucky Puli (Bátor Puli) elnevezésű nemzeti nukleáris védettségi törzsvezetési gyakorlatot a hazai társszervezetek részvételével.


A gyakorlatra számos szervezet delegált résztvevőket és megfigyelőket: az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terorrelhárítási Központ, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja, az Országos Közegészségügyi Intézet, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és az OAH szakemberei is jelen voltak.

A rendezvényen két forgatókönyv szerint vizsgálták a 2017. októberi, azonos témájú workshopon elkezdett és azóta kidolgozott országos szintű intézkedési terv kohézióját és használhatóságát, ami radioaktív anyagok jogtalan eltulajdonítása esetén szükséges intézkedéseket és az értesítési rendet szabályozza, és amit a résztvevő szervezetek képviselőiből álló munkacsoport készített. A gyakorlat forgatókönyvei valós magyar helyszínen játszódtak és többféle eltulajdonítási módozatot dolgoztak fel. A résztvevőknek az intézkedési terv és a saját eljárásrendjeik alapján kellett az egyes eseményekhez köthető kérdésekre és feladatokra válaszolniuk.

A második napon a résztvevők és a megfigyelők a forgatókönyvek végrehajtása során szerzett tapasztalatok alapján meghatározták, hogy az intézkedési tervben milyen módosításokat és fejlesztéseket kell megtenni, illetve egyeztettek a terv hatáskörének lehetséges kiterjesztéséről és a terv integrálásáról a már meglévő, más országos szintű tervekbe. A gyakorlat végrehajtásának részletes értékelését követően a munkacsoport folytatja a nukleáris védettség témakörében már megkezdett munkát.Facebook megosztás