ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Interjú az OAH szakértőjével a radioizotópos kezelésekről

2019.10.11
Interjú Interjú

A radioizotópos kezeléseket széles körben alkalmazzák az egészségügyben, többek között a rákos megbetegedések egyes típusainál is. Korábbi hírünk apropóján (orosz vasúti kocsi fülkéjét elszennyezte egy izotópterápián átesett utas) úgy gondoltuk, hogy érdemes kicsit bővebben körbejárni a témát, mivel sokakat érinthet, illetve érdekelhet. Emellett az Országos Atomenergia Hivatal felel hazánkban a sugárvédelem (így a lakosság sugárvédelme) területének hatósági felügyeletéért, így számunkra is érdekes és tanulságos esetről van szó. Az OAH tájékoztatási felelőse Sarkadi Margittal, a hivatal szakértőjével készített interjút arról, hogy mit kell tudni ezekről a speciális kezelésekről, elővigyázatossággal hogyan kerülhetők el a hasonló esetek.


Az izotópterápia bevált módszer a rákos betegek kezelésében. Pontosan hogyan kell elképzelni magát a kezelést?

A radioizotóp-terápia szigorú orvosi felügyelet mellett végzett kórházi kezelést takar. Ennek célja lehet bizonyos rákos megbetegedések, illetve jóindulatú daganatok kezelése, de akár fájdalomcsillapításra is használhatók a radioizotópos gyógyszerek. Maga a kezelés egyszerű, vagy egy izotópot tartalmazó kapszulát kell lenyelnie a páciensnek, vagy intravénásan injekció formájában kapja a radioizotópot.

Tehát a páciens maga megemelkedett sugárzást bocsát ki?

Igen, éppen ezért különösen fontos azt tudni, hogy ilyenkor a páciensek sugárzási tere megemelkedik, amelynek mértéke függ a kapott radioizotóp aktivitásától.

Egy kezelés után mire kell odafigyelnie annak, aki izotópterápiát kapott?

A kezelés előtt részletes orvosi tájékoztatást kap mindenki, amelyben felhívják a figyelmet a sugárvédelmi óvintézkedések betartására, mindezt a családtagok, munkatársak, közvetlen környezetben élők, és általában a lakosság sugárvédelme érdekében. Hazánkban a kezelést követően orvosi dokumentumot kap a beteg arról, hogy mekkora aktivitású és milyen izotópot kapott a kezelés során, valamint a dokumentumnak azt is tartalmaznia kell, hogy a páciens elbocsátásakor milyen mértékű sugárterhelést jelent a környezetére.

Mások egészségének védelmére egyébként számos betegségnél oda kell figyelni (pl. mumpsz, bárányhimlő), itt azonban a kezelés miatt szükséges a speciális szabályok betartása. Ilyen szabály például, hogy a kezelést követően néhány napig ne tartózkodjon a páciens terhes nők, illetve 10 év alatti gyermekek közvetlen közelében

Mindez milyen hatással van a közvetlen környezetére?

A sugárvédelmi szabályok betartása mellett nincs mások egészségére káros hatással a páciens. Ha nem tartaná valaki be a szabályokat, akkor kismértékű sugárterhelést kaphatnak a közvetlen közelében tartózkodók a megemelkedett háttérsugárzás miatt (ennek mértéke azonban nem nagyobb, mint egy csonttörés esetén elvégzett röntgenfelvétellel járó sugárterhelés).

Kicsit rátérve az orosz vasúti kocsis ügyre, hogyan lehet, hogy elszennyezte a fülkét, mellékhelyiséget a kezelésen átesett utas? Ilyen esetekben mi lenne a hatóságok feladata Magyarországon?

Tekintettel arra, hogy az izotópok főként a széklettel és a vizelettel távoznak a szervezetből, teljesen reális lehetőség az, hogy ilyenkor a mellékhelyiség elszennyeződik. Ezért is fontos, hogy a kezelést követően megfelelő ideig, kórházi körülmények között, orvosi felügyelet mellett megvárják a sugárzási értékek csökkenését.

Rátérve a konkrét esetre, a hatóságoknak intézkednie kell arról, hogy a szennyezett kocsi megtisztításáról (dekontaminálásáról) mielőbb gondoskodjon az üzemben tartó. Továbbá azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen mértékű volt a környezeti sugárterhelés, történhetett-e egészségkárosodás, mindennek függvényében kell megtenni a további intézkedéseket, amennyiben szükségesek.

A sugárvédelem területe az Országos Atomenergia Hivatalhoz tartozik. Ez mit is jelent pontosan ehhez az esethez kapcsolódóan?

Az orvosi kezelések során alkalmazott radioaktív anyagok felhasználásának és tárolásának engedélyezési eljárását az OAH végzi, valamint a hivatal rendszeresen ellenőrzi a szabályok betartását. Számos esetben kerül sor helyszíni ellenőrzésre is.

A témához kapcsolódó korábbi hírünket (Nem érintette hazánkat a sugárszennyezett vasúti kocsi) itt olvashatja.Facebook megosztás