ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Üzbég szakemberek látogatása az OAH-nál

2014.03.11
Üzbég szakemberek látogatása Üzbég szakemberek látogatása

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával az üzbég Ipar- és Bányabiztonsági, Geológiai Állami Felügyelet két munkatársa 2014. február 3-án érkezett hazánkba. Az Országos Atomenergia Hivatal tíznapos programot állított össze az ionizáló sugárzások biztonságos alkalmazása területén dolgozó szakembereknek. Ennek keretében többek között megismerkedhettek a kutatóreaktorok Időszakos Biztonsági Jelentésének értékelésével és a radioaktív anyagok biztosítéki felügyeletével kapcsolatos magyar hatósági gyakorlattal.


Az OAH munkatársai, Hamar Károly, Csuvár Miklós és Szepes Zsófia részletesen ismertették a Jelentés készítésére vonatkozó útmutatót, a hatósági felülvizsgálati folyamatot és a biztonság értékelésének módszertanát. Emellett az üzbég szakemberek a radioaktív anyagok nyilvántartásának és ellenőrzésének rendjéről, valamint a magyarországi hatósági és jogi szabályozási háttérről is rövid áttekintést kaptak.

A vendégek ellátogattak a Budapesti Kutatóreaktorhoz is, ahol az üzemeltető bemutatta a mintegy 20 éve lezajlott reaktorrekonstrukciót, valamint a jelenleg üzemelő reaktor öregedéskezelési programját.Facebook megosztás