ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NAÜ-közlemény a Zaporizzsjai Atomerőmű hűtővízellátásával kapcsolatban

2023.09.26
NAÜ-közlemény NAÜ-közlemény

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bejelentette, hogy a szakemberek befejezték annak a tíz kútnak a kialakítását a Zaporizzsjai Atomerőmű közelében, amelyekkel az erőmű hűtővízellátása hosszú távon megoldható.


Miután 2023 júniusában megsérült a Zaporrizzsjai Atomerőmű hűtőtavának vízellátását biztosító folyó gátja, fontos célkitűzéssé vált a leállított atomerőművi blokkok hosszú távú alternatív hűtővízellátása.

A tervek szerint ezt talajvíz-kitermelő kutakkal biztosítja majd az atomerőmű, melyek közül tíz kút fúrása befejeződött a NAÜ 2023. szeptember 22-i közleménye szerint. Ezek mintegy 200 m3/h további hűtővizet szolgáltatnak a blokkok és a pihentetőmedencék hűtéséhez. A NAÜ arról is tájékoztatott, hogy várhatóan még egy kút fúrására van szükség a hosszú távú hűtés teljes körű biztosításához.

A másik legfontosabb vízforrás továbbra is a telephely melletti nagy hűtőtó, amely a tározó magassága felett található. Mivel a reaktorokat több hónapja leállították, a becslések szerint az eddigi hűtésre használt tó a jelenlegi állapotok szerint is több hónapig képes biztosítani az atomerőmű hűtéséhez szükséges mennyiségű vizet.

A NAÜ korábbi tájékoztatása szerint a nukleáris létesítmény biztonsága nincs közvetlen veszélyben.

A NAÜ közleményét angol nyelven itt olvashatja.Facebook megosztás