ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjának nagykarbantartása

2015.06.11

A blokk nagykarbantartását, főjavítását és indítását az OAH helyszíni, valamint on-line ellenőrzéssel folyamatosan felügyelte.


A Paksi Atomerőműben a héten befejezték az 1. blokk négyévente esedékes nagykarbantartását és éves főjavítását. A szakemberek az újraindítást követően  újból névleges teljesítményre hozzák a blokkot. A 2015. április 4-én elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött, tervszerű, ciklikus karbantartási, ellenőrzési és javítási tevékenységeket befejezték.

A biztonság szempontjából az egyik legfontosabb esemény a  nagykarbantartás amely a teljes zóna kirakásával járó vizsgálatokat és a tervek szerinti műszaki-biztonságtechnikai ellenőrzéseket tartalmazza. A karbantartás során eltávolították az egyik gőzfejlesztőben korábban bennmaradt, az üzemeltetést nem akadályozó és az eddig elvégzett elemzések szerint a nukleáris biztonságra kihatással nem járó, sugárvédelmi célokat szolgáló árnyékoló anyagot és az egyéb szennyeződéseket.

Az engedélyes a főjavítás befejezésekor benyújtotta a blokk visszaindítása iránti engedélykérelmét. A kérelem felülvizsgálata, valamint a hatósági felügyelet eredményeinek és a jogszabályi követelmények teljesítésének értékelése után az Országos Atomenergia Hivatal az Indítási engedélyt kiadta.

Jelenleg a blokk az indítás befejező szakaszában van. Az üzemeltető sikeresen befejezte a reaktor-berendezés részletes reaktorfizikai ellenőrzését, bizonyította az üzemeltetési feltételek és korlátok maradéktalan teljesülését és a blokk biztonságos üzemeltethetőségét. A blokk indításának folyamatát jelentősen lassította az észlelt tömörtelenségek elhárítása és az azt követő ellenőrzések időigénye.

A főjavítás ideje alatt az OAH hatósági ellenőrzése kiterjedt a karbantartási és főjavítási tervek végrehajtására, a berendezések ellenőrzésére, a próbák végrehajtására, valamint a karbantartási rendszer hatékonyságának monitorozására.Facebook megosztás