ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Tudományos szeminárium az OAH-nál

2017.06.20

A legutóbbi kutatások eredményeit mutatták be az Országos Atomenergia Hivatal műszaki-tudományos háttértámogató intézményei a május 31-én és június 8-án megtartott tudományos szemináriumon számos olyan témában, melyek az OAH hatósági feladataihoz szorosan köthetők.


Tizenegyedik alkalommal került megrendezésre az a szeminárium, ahol az Országos Atomenergia Hivatal munkáját műszaki, tudományos és szakmai kérdésekben támogató kutatóintézetek, cégek és szervezetek bemutatták a 2016-ban az OAH számára elvégzett projektjeik főbb eredményeit. A szeminárium két napja alatt összesen 24 előadásra került sor 4, illetve 3 szekcióban.

Május 31-én a nukleáris biztonsággal összefüggő témákban tartottak előadásokat a felkért szervezetek képviselői. A program első felében az új blokkokkal kapcsolatos témák domináltak, egymás után 7 előadás foglalkozott ezzel a témakörrel. Többek között bemutatásra került a PÖYRY Erőterv Zrt. által készített tanulmány, melyben orosz általános és atomerőművek területén alkalmazott szabványok és a vonatkozó magyar előírások összehasonlítását végezték el. A Trampus Mérnökiroda Kft. az új blokkokhoz készülő anyagvizsgálati témájú hatósági útmutatóhoz készített megalapozó tanulmányát mutatta be. A Kópis és Társa Kft. az új blokkok tervezéséhez és megvalósításához az Üzemeltetési korlátok és feltételek címmel készített hatósági útmutató tervezetéről tartott előadást. Az új blokkos témakört az LG Energia Kft. előadása zárta az új blokkok primerköri biztonsági és technológiai rendszerei témában.

A program második felében az első szekcióban a jelenleg üzemelő nukleáris létesítményekkel kapcsolatos témák következtek. Itt mutatták be többek között a NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft. által készített éves PSA alapú eseményértékelés, melyet az utóbbi években rendszeresen végeztet a hivatal a műszaki megalapozó tevékenység keretében. Az utolsó szekcióban a hivatal által támogatott, több évet átfogó kutatási projektekről adtak tájékoztatást. Több éve foglalkozik például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete (BME NTI) nyílt forráskódú CFD-kód használatának elsajátításával, melyet a hivatal a kezdetektől fogva támogat.

Június 8-án a nukleáris védettséggel és non-proliferációval, azaz a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos munkákat mutatta be a BME NTI és a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Központ (MTA EK). A nukleáris anyagok mérési eszközeiről, módszereiről szóló előadások idén is jelentős részt képviseltek a programban. Emellett a résztvevők előadást hallhattak nukleárisbaleset-elhárítást támogató témakörben az Országos Meteorológiai Szolgálat részéről, a fizikai védelmi hatósági feladatokhoz kapcsolódóan a programozott rendszerek kibervédelméről a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék részéről, illetve a sugárvédelmi hatósági feladatokhoz kapcsolódóan egy élénk diskurzust eredményező előadást az egészségügyben előforduló balesetek, események országos nyilvántartó rendszere kialakításának követelményéről és megvalósíthatóságáról a BME NTI részéről.

A szeminárium szervezői elmondták: a rendezvény idén is számos érdekes előadást tartalmazott, amelyek szakmai vitákra adtak lehetőséget az eredmények kapcsán, továbbá a résztvevők átfogó képet kaphattak az OAH által finanszírozott MMT-feladatok aktuális irányairól.Facebook megosztás