ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Összefoglaló a NAÜ főigazgatójának ukrajnai útjáról és az azt követő sajtótájékoztatóról

2022.05.02
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója biztonsági, védettségi és biztosítéki szakértőkből álló NAÜ támogató misszió élén Ukrajnába utazott 2022. április 25-én. A főigazgató április 26-án, a nukleáris baleset 36. évfordulóján ellátogatott Csernobilba, ahol találkozott az ukrán Állami Nukleáris Felügyelet megbízott vezetőjével. Grossi főigazgató elismeréssel szólt a csernobili atomerőmű munkatársainak rendkívül nehéz körülmények között végzett munkájáról. Megállapodás született egy, a csernobili atomerőmű üzemeltetőjének feladatellátását segítő, a NAÜ által delegált szakértőket is magában foglaló különleges munkacsoport felállításáról. A küldöttség a nukleáris létesítményekkel összefüggő védelmi és védettségi feladatok ellátásához nélkülözhetetlen speciális eszközöket – köztük személyi dózismérőket, valamint az erőmű 30 kilométeres környezetét magában foglaló lezárt övezet sugárzásszintjének mérésére és az ott jelenlévő radioizotópok fajtájának meghatározására alkalmas spektrométereket – adományozott az ukrán partnereknek. A szakértők emellett radiológiai méréseket végeztek Csernobilban, és közreműködnek a biztosítéki ellenőrzőrendszer helyreállításában.


A főigazgatót Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint Herman Haluscsenko energetikai miniszter is fogadta. A megbeszélések során a felek áttekintették az ország területén található nukleáris létesítmények biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos kérdéseket. Korábbi álláspontjával összhangban a főigazgató megerősítette, hogy a NAÜ a továbbiakban is kész támogatást nyújtani Ukrajnának e kérdések megoldásában.

Az ukrajnai útját követő sajtótájékoztatón Grossi főigazgató rendkívül fontosnak nevezte a NAÜ-küldöttség csernobili látogatását. Külön kiemelte a helyszínen elvégzett mérések jelentőségét, amelyek révén bebizonyosodott, hogy a háttérsugárzás szintje bőven a megengedett mértéken belül marad. Beszámolt arról, hogy a NAÜ-misszió tagjai folytatják a biztosítéki ellenőrzőrendszer helyreállítását. Aggasztónak nevezte ugyanakkor a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet, és megjegyezte, hogy az elkövetkezendő napokban erről külön konzultációt tervez az orosz féllel. Ukrajna többi nukleáris létesítménye kapcsán elmondta, hogy jelen állapot szerint azonnali segítségnyújtás egyik helyszínen sem indokolt.Facebook megosztás