ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

WENRA jubileumi ülés Budapesten

2019.04.16
WENRA ülés WENRA ülés

Az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében április 9-11. között Budapesten került sor a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) ülésére, amelyre 25 országból mintegy hatvan résztvevő érkezett. A szervezet létrejöttének 20., jubileumi évében megtartott tavaszi plenáris ülésen megtárgyalták és elfogadták többek között a szervezet újstratégiai célkitűzéseit és aláírták a szervezet további működését meghatározó módosított alapszabályzatot.


Részletesen tárgyalták a WENRA munkacsoportjainak az elmúlt időszakban végzett tevékenységét, döntöttek a munkacsoportok vezetői által felvetett kérdésekben. Az európai nukleáris biztonsági referenciaszintekkel foglakozó munkacsoportok tevékenységének egymással érintkező területeit is megvitatták. A nukleáris biztonság és védettség határterületét feldolgozó munkacsoport jelentése alapján további feladatokat határoztak meg ezen a területen is, együttműködésben az ENSRA (European Nuclear Security Regulatory Association –Nukleáris Védettséggel Foglalkozó Európai Hatóságok Szervezete) erre a célra újonnan létrehozott munkacsoportjával.

Az ülésre két külső előadót is meghívtak: a stuttgarti egyetem professzora bemutatta a jelenleg zajló – az EU által finanszírozott – műszaki fejlesztéssel, a szuperkritikus széndioxidot alkalmazó hőelvezető-rendszerrel kapcsolatos eredményeket, a másik vendégelőadó az EU atomerőművi műszaki eseményeket a biztonság szempontjából értékelő szervezetének (Clearing House) tevékenységéről adott áttekintést. Ezen kívül a megfigyelőként jelen lévő belorusz delegáció áttekintést adott az általuk végrehajtott stressz-tesztről. Az Espooi Egyezmény kapcsán megbeszélést tartottak az üzemidő-hosszabbításhoz kapcsolódó környezeti hatásvizsgálatról.

Az ülés végén a résztvevők meghatározták a következő, ősszel sorra kerülő bázeli találkozó főbb témáit.Facebook megosztás