ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NAÜ – OAH kétoldalú megbeszélés a nemzetközi biztosítéki rendszer erősítését szolgáló magyar feladatokról

2015.11.20

A 2015. november 11-i megbeszélésen az Országos Atomenergia Hivatal és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai áttekintették az elmúlt évben elvégzett feladatokat, valamint megállapodtak új feladatokról. Az ülésen részt vettek az MTA Energiatudományi Kutatóközpont szakértői is, akik több eszköz fejlesztését és a nukleáris anyag ellenőrzését szolgáló módszer kidolgozását végzik a támogató program keretében.


Magyarország immár 24 éve támogató program keretében nyújt segítséget a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris anyag nyilvántartási és ellenőrzési rendszerének, az úgynevezett biztosítéki rendszernek a megerősítéséhez.

A novemberi ülésen Andrew Hamilton, a NAÜ főosztályvezetője elmondta, hogy egyre több ország ratifikálta a többek között a nukleáris üzemanyagciklussal összefüggő, de nukleáris anyagot nem alkalmazó tevékenységek és helyszínek ellenőrzésére vonatkozó, úgynevezett Kiegészítő Jegyzőkönyvet. A NAÜ megnövekedett ellenőrzési feladataiban nagy segítséget nyújtanak a tagországok támogató programjaikon keresztül. Ennek kapcsán a NAÜ képviselője méltatta Magyarország szerepét a NAÜ biztosítéki ellenőrzést végző felügyelőinek képzésében.

Vincze Árpád főosztályvezető, a magyar támogató program koordinátora megerősítette, hogy Magyarország szakértői és felkészült létesítményei mindent megtesznek azért, hogy az ország kapacitásának megfelelően részt vállaljon a NAÜ előtt álló feladatok teljesítésének támogatásában.

Az OAH 12 hazai feladat elvégzésében, illetve koordinálásában vett részt az elmúlt évben, hozzájárulva ezzel a nemzetközi non-proliferációs rendszer sikerességéhez.Facebook megosztás