ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

2020-ban senkinek nem haladta meg a foglalkozási sugárterhelése az éves korlátot

2021.04.12
Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Az OAH rendszeresen ellenőrzi az ionizáló sugárzás fokozott kockákatának kitett munkavállalók foglalkozási sugárterhelését, amelyről személyekre lebontott, országos szintű hatósági nyilvántartást vezet. 2020-ban egyetlen munkavállaló sugárterhelése sem haladta meg a jogszabályban rögzített foglalkozási sugárterhelés éves korlátját. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy az engedélyesek a hatósági követelményeknek megfelelően látták el tevékenységeiket, másrészt ezzel párhuzamosan a hatósági felügyelet is jól működött.


Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény írja elő az Országos Atomenergia Hivatal számára feladatként, hogy a munkakörüknél fogva az ionizáló sugárzás kockázatának kitett munkavállalók foglalkozási sugárterheléséről országos nyilvántartást vezessen, és a dolgozók egészségének védelme érdekében e nyilvántartott adatokat rendszeresen ellenőriznie is kell.

A munkahelyi sugárterhelési adatok legnagyobb hazai szolgáltatója az országos tisztifőorvos által irányított Nemzeti Népegészségügyi Központ Országos Személyi Dozimetriai Szolgálata (NNK OSzDSz). A Szolgálat az ország valamennyi érintett munkahelyén tevékenykedő dolgozó számára 2 havi gyakorisággal biztosít hatósági személyi dózismérőt. E dózismérők a dolgozók szervezetét esetlegesen érő röntgen- vagy gamma-sugárzástól származó sugárterhelést mérik és ezek eredményeit az NNK OSzDSz rögzíti is az Országos Személyi Dozimetriai Nyilvántartás elektronikus adatbázisában.

A szolgálat 2020. folyamán 16033 fő részére küldött ki hatósági személyi dózismérőket, majd állapította meg e dózismérők kiértékelése révén az azt viselő dolgozók sugárterhelését. Emellett az év folyamán folyamatosan bekerültek az elektronikus adatbázisba az érintett dolgozók egyéb (pl. neutron-sugárzástól, radontól stb. származó) mért sugárterhelései, valamint a külföldi munkavállalási időszakok végén a hazatérő dolgozók külföldön kapott foglalkozási sugárterhelési eredményei is.

A 2020. év végére így összesen előálló 89880 db egyedi eredményből történt meg a jogszabályban megállapított éves foglalkozási korlátok betartásának ellenőrzése, amely eredményeként az OAH megállapította: 2020-ban a jogszabályi éves dóziskorlátok betartása minden egyes hazai – valamint az országban ideiglenesen itt dolgozó, külföldi állampolgárságú – munkavállaló esetében teljesült.Facebook megosztás