ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

A NAÜ is áttekintette a sugárvédelemre, valamint a nukleáris biztonságra vonatkozó magyar szabályozást

2015.11.20

2015 októberében Bécsben kéthetes műhelyülés keretében a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 11 országnak, köztük hazánknak nyújtott jogi és műszaki szempontú szakmai támogatást. A NAÜ szakemberei a résztvevőkkel közösen áttekintették az egyes országok nukleáris biztonságra és ezen belül a sugárvédelemre vonatkozó jogszabályok egyes elemeit arra fókuszálva, hogy mennyire vannak összhangban a NAÜ elvárásaival és ajánlásaival.


A szakemberek a két hét alatt áttekintették a sugárvédelemre, a radioaktív hulladékok kezelésére, az atomerőművek üzembe helyezésére és üzemeltetésére vonatkozó NAÜ-elvárásokat, -ajánlásokat, valamint az EU által meghatározott alapvető sugárvédelmi követelményeket.

A résztvevők felülvizsgálták a saját országuk szabályozását, azonosították a hibákat és az eltéréseket, majd akciótervet készítettek a felmerült problémák kezelésére.

Az OAH részéről Silye Judit EURATOM-tanácsadó, valamint Czerovszki Tamás nukleáris biztonsági felügyelő vett részt a műhelyülésen. Mindketten hangsúlyozták: a magyarországi szabályozás, illetve az elkészült jogszabálytervezetek összhangban vannak a NAÜ és az Európai Unió ajánlásaival, követelményeivel.Facebook megosztás