ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Magyar-osztrák kétoldalú találkozó

2022.12.05
Osztrák-magyar találkozó Osztrák-magyar találkozó

2022. november 30-án kezdődött a kétnapos magyar-osztrák kétoldalú szakértői találkozó, amelynek idén Magyarország adott otthont. A megbeszélések első napján az osztrák delegáció megtekintette az új paksi blokkok telephelyét, a második napon került sor a szakmai előadásokra, továbbá a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdések megvitatására.


Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke üdvözölte, hogy a pandémiás időszakot követően idén ismét személyes keretek között kerülhetett sor a találkozóra. Köszöntő beszédében kitért az OAH jogi státuszát érintő változásra, mely értelmében 2022. január 1-től az a hivatal önálló szabályozó szervként működik, megerősített szervezeti függetlenséggel, megfelelve a legszigorúbb nemzetközi elvárásoknak is.A megbeszélés során az előző találkozó óta eltelt időszak legfontosabb változásairól, eredményeiről esett szó. A témák között a korábbi találkozókhoz hasonlóan a felek kölcsönösen beszámoltak a területet érintő a főbb jogszabályváltozásokról, a veszélyhelyzet-kezelés, a sugárvédelem, a radioaktívhulladék-kezelés területén elért eredményekről, illetve a hatósági engedélyezési eljárásokról.

Julia Tiefengraber, az osztrák delegáció vezetője megköszönte az őszinte és konstruktív párbeszédet, valamint azt, hogy lehetőségük volt a paksi telephely megtekintésére.Facebook megosztás