ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Felkészülés a hatósági önértékelésre

2013.12.17
NAÜ képzés az OAH-nál NAÜ képzés az OAH-nál

Az Országos Atomenergia Hivatal megkezdte a felkészülést a hatósági önértékelésre, amelyet az Európai Uniós 2009/71 EURATOM irányelv ír elő. Az önértékelés a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által kidolgozott, közel 4000 elemből álló kérdéslista megválaszolásából, a válaszok elemzéséből, majd a kapott eredmények alapján cselekvési terv kidolgozásából áll. A NAÜ szakértői delegációja a hazai rendszer értékelését és az ehhez kapcsolódó cselekvési tervet tekinti majd át: a 2015 májusára tervezett IRRS (Integrated Regulatory Review Service) missziót követően az eredményekről országjelentést készítenek. Első lépésként 2013. december 10-én a NAÜ szakemberei tanfolyamot tartottak az OAH-nál, ahol a hivatal munkatársai megismerkedtek az önértékeléshez szükséges szoftverrel és alapismeretekkel.


Az önértékelésben lehetőség nyílik nem csak az Országos Atomenergia Hivatal, hanem más hatóságok részvételére is, tekintettel arra, hogy a nukleáris létesítmények, a radioaktív források és a radioaktív anyagok szállítása, biztonsága és felügyelete terén az OAH-n kívül egyéb szervezetek is rendelkeznek hatáskörrel.

A magyarországi rendszer felülvizsgálata jelentős erőfeszítést, de egyben lehetőséget is jelent: bebizonyíthatjuk, hogy hatósági rendszerünk a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelően képes ellátni a nukleáris létesítmények felügyeletét.Facebook megosztás