ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi baleset-elhárítási gyakorlat a NAÜ szervezésében OAH-s részvétellel

2020.12.10
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

2020. december 9-én az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett ConvEx-2c típusú gyakorlaton, amelyen a résztvevő tagországok, így Magyarország is, az országhatárokon átnyúló nukleáris veszélyhelyzet esetére meglévő eljárásaikat gyakorolhatták. A gyakorlaton az OAH munkatársai a jelenlegi pandémiás helyzetre való tekintettel távmunkában vettek részt.


Mivel az OAH tevékenységének fontos területe a hatáskörébe tartozó, nukleárisbaleset-elhárítással kapcsolatos feladatok ellátása, így rendszeresen részt vesz országos és nemzetközi gyakorlatokon is, valamint maga is szervez baleset-elhárítási gyakorlatokat.

A NAÜ is rendszeresen szervez gyakorlatokat, melyek azok típusától függően különféle részterületre fókuszálva, vagy átfogóan tesztelik a résztvevő országok baleset-elhárítási felkészültségét. A mostani gyakorlat fő célja, hogy a NAÜ és a gyakorlaton résztvevő tagországok az országhatárokon átnyúló nukleáris veszélyhelyzetek esetére meglévő eljárásaikat gyakorolhassák, valamelyik tagországban kialakuló feltételezett nukleáris veszélyhelyzet alapján. Ez azért igazán fontos, mert a gyakorlás eredményeképpen egy esetleges nukleáris veszélyhelyzetben az országok és a NAÜ közötti kommunikáció hatékonyabbá, gyorsabbá és pontosabbá válik. Mindez elősegíti, hogy a különböző országok hatóságai a lakosság védelme érdekében gyorsabban reagáljanak, illetve adott esetben szükség szerint mielőbb tudják támogatni a bajba jutott állam baleset-elhárítási, veszélyhelyzet-kezelési tevékenységét.

A pandémiás helyzet lehetőséget teremtett arra is, hogy a gyakorlat során az OAH tesztelje a Baleset-elhárítási Szervezetének távmunkában történő feladatellátását.

A ConvEx gyakorlatokról további információt angol nyelven itt érhet el.Facebook megosztás