ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi, komplex baleset-elhárítási gyakorlatban vett részt az OAH

2021.11.03
Forrás: IAEA Forrás: IAEA

2021. október 26-án és 27-én az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett ConvEx-3 típusú és az Európai Bizottság által szervezett ECUREX nevű együttes gyakorlaton.


A NAÜ rendszeresen szervez gyakorlatokat, melyek különféle részterületre fókuszálva, vagy átfogóan tesztelik a részt vevő országok balesetelhárítási felkészültségét. A mostani, ConvEx-3 típusú gyakorlat a NAÜ legmagasabb szintű és legösszetettebb vészhelyzeti gyakorlatai közé tartozik, melyet három-ötévente rendeznek meg. Az előzőt 2017-ben Magyarország szervezte. Az EB az éves ECUREX gyakorlatát az ECURIE-rendszerhez csatlakozó országok részvételével tartja meg.

A 36 órás gyakorlat két fő célja – az esemény elemzése, értékelése, illetve a szükséges lakosságvédelmi intézkedések meghatározása mellett – a részt vevő nemzeti hatóságok közötti, illetve a nemzetközi kommunikáció tesztelése, valamint a környezeti radioaktivitás mérésére szolgáló „élő” mérések gammaspektrum-elemzés eredményeinek 24 órán belül való sikeres elküldése volt. Világszinten 111 analitikai laboratórium vett részt, hazai szinten 6 laboratórium csatlakozott a mérési gyakorlathoz.

Laboratóriumi mérési feladat is szerepelt a ConvEx-3 gyakorlaton, amely jó lehetőséget biztosított a jelentkezők számára, hogy a nukleáris veszélyhelyzetben jelentkező mérési feladatokat gyakorolhassák. A folyamatos és változatos gyakorlatoztatás elősegíti, hogy a különböző országok hatóságai a lakosság védelme érdekében gyorsabban reagáljanak egy esetleges valós esemény bekövetkezésekor, illetve szükség szerint mielőbb tudják támogatni a bajba jutott állam baleset-elhárítási, veszélyhelyzet-kezelési tevékenységét.

E komplex gyakorlat lehetőséget teremtett az OAH Balesetelhárítási Szervezetének tagjai számára, hogy gyakorolják az adott pozícióhoz kapcsolódó feladataik ellátását.

A NAÜ közleményét angol nyelven itt olvashatja.Facebook megosztás