ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Könyvek lapultak a sugárveszélyes jelzésű vödrökben

2021.07.14
Sugárveszélyes jelzésű vödrök Sugárveszélyes jelzésű vödrök

Állampolgári bejelentés alapján a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálat (OSKSZ) munkatársai 2021. július 8-án egy tatabányai ingatlan pincéjében talált három darab, sugárveszély jelzéssel ellátott és lezárt fém vödröt vizsgáltak meg és szállítottak el. A helyszínen többlet radioaktív sugárzás nem volt mérhető a vödrök közvetlen környezetében sem. Az elszállítást követően az OSKSZ telephelyén, kellő elővigyázatosság mellett a vödröket felnyitották, és kiderült, hogy azokban könyveket tároltak. Az eset során a lakosság nem volt veszélyben, az érintett szervezetek tájékoztatták az Országos Atomenergia Hivatalt.


Az esettel kapcsolatban az OAH szeretné az alábbiakra felhívni a lakosság figyelmét:

1.        Amennyiben sugárveszély jelzéssel ellátott tárgyat vagy tárolóeszközt találnak saját ingatlanjukban vagy közterületen, úgy azt ne közelítsék meg vagy nyissák ki, haladéktalanul tegyenek bejelentést az illetékes hatóságok felé a központi segélyhívó számon (112) keresztül!

2.        Ha egy tárolóeszközben nem radioaktív anyagot tárolnak, vagy a gépjárművükben nem azt szállítanak, semmi esetre se tegyék ki a tárolóra vagy a gépjárművükre a radioaktív sugárveszély jelzését. Annak illetéktelen használata pánikot kelthet, illetve hatósági eljárást vonhat maga után!

Az OAH továbbra is figyelemmel kíséri a hazai radioaktív anyagokkal kapcsolatos eseményeket, ezáltal is elősegítve az állampolgárok védelmét a radioaktív sugárzás káros hatásaival szemben.Facebook megosztás