ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Németországi regionális konferencia a nukleáris terület jogi szabályozásáról

2015.10.07

A nürnbergi szakmai rendezvényen nukleáris létesítmények, nukleáris szabályozó hatóságok képviselői, nemzetközi jogi irodák és sajtóorgánumok vezető munkatársai változatos témakörökben tartottak előadást: az új blokkok, a leszerelés és a hulladékkezelés szabályozási kérdései mellett olyan témát is feldolgoztak, mint a lakosság érzelmi viszonyulása az atomenergia alkalmazásához.


A 2015. szeptember 27-29. között megrendezett szakmai rendezvényen Silye Judit, az Országos Atomenergia Hivatal EURATOM tanácsadója panelbeszélgetés keretében előadást tartott a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezelésének magyarországi helyzetéről, valamint a hazai szabályozás kihívásairól.

Kiemelt érdeklődés övezte azt a német előadást, amely a leállított atomerőművek tulajdonosai által indított perekről szólt. A német állam az érvényes üzemeltetési engedélyek ellenére leállásra kötelezte az atomerőműveket, jelentős veszteséget okozva a tulajdonosoknak, akik peres úton próbálnak kompenzációhoz jutni.

Élénk párbeszéd követte azt a francia előadást, amelyet az AREVA állami atomenergetikai vállalatcsoport képviselője tartott a beruházások kockázatainak szerződésben rögzített megosztásáról.

A fúziós reaktor építésére vonatkozó európai közös vállalkozás keretében létrehozott, úgynevezett ITER-projekt képviselője, Olajos Károly Tamás előadásában arról beszélt, hogy egy ilyen erőmű üzemeltetésére milyen uniós szintű jogi környezet lenne a legmegfelelőbb.Facebook megosztás