ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Kétoldalú találkozók külföldi hatóságok szakembereivel

2017.05.03

Az Országos Atomenergia Hivatal nagy hangsúlyt fektet az új blokkok engedélyezésére való felkészülésre, melynek fontos eleme a más nemzetek hatóságaival való együttműködés. Ennek keretében április elején az orosz hatósággal, a hónap végén pedig a finn hatósággal folytatott megbeszéléseket az OAH szakmai delegációja, tovább mélyítve az hivatal kapcsolatát az új paksi blokkokhoz hasonló típusú atomerőművet építeni szándékozó országok nukleáris biztonsági hatóságaival.


Április elején az OAH küldöttsége az orosz hatóságot kereste fel Szenpétervárott, ahol a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az új blokkok státuszáról, valamint a velük kapcsolatos hatósági tevékenységek tapasztalatairól. A rendezvény keretében a magyar szakemberek szakmai látogatást tehettek a Leningrad-II. Atomerőmű létesítési területén is.

Április utolsó hetében Helsinkiben, a finn sugárvédelmi és nukleáris biztonsági hatóságnál (STUK) tett látogatásuk során az OAH felügyelői betekintést nyerhettek a Hanhikivi 1 atomerőműépítési projekt aktuális állapotába. A találkozón résztvevők kölcsönösen megosztották egymással az előző találkozó óta eltelt időszak eseményeit, hatósági kihívásait, és az elkövetkező időszak feladatait.Facebook megosztás