ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

OAH-NAÜ közös sajtótájékoztató a magyarországi IRRS-misszióról

2015.05.26

Jelentős érdeklődés mellett zajlott az Országos Atomenergia Hivatal és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közös sajtótájékoztatója, amelynek témája az atomenergia magyarországi alkalmazását felügyelő hatósági rendszer nemzetközi felülvizsgálatának eredménye volt.


A sajtótájékoztatót Michael R. Johnson, az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatósága Reaktor és Felkészülési Programjainak igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy a misszió feladata a nukleáris hatósági rendszer összevetése volt a NAÜ ajánlásaival. Az erről készült jelentés összefoglalja a felülvizsgálat eredményeit, ajánlásokat és javaslatokat fogalmaz meg, illetve jó gyakorlatokat emel ki. Az igazgató hangsúlyozta: a felülvizsgálat alapján megállapítható, hogy Magyarország erősen elkötelezett a nukleáris biztonság terén.

Grzegorz Rzentkowski, a NAÜ Nukleáris Létesítmények Biztonsága Divíziójának igazgatója kifejezte elismerését, hogy Magyarország maga kezdeményezte a felülvizsgálatot, s a záró jelentésben foglalt egyes ajánlások és javaslatok végrehajtása már folyamatban van. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a „biztonság garantálása egy véget nem érő tevékenység”: a követelményrendszer egyre szigorúbb, valamint a területhez kapcsolódó műszaki fejlődés is folyamatos. A baleseteknek mindig van valamekkora valószínűsége, arra kell törekedni, hogy ezek bekövetkezését elkerüljük. Amennyiben mégis baleset történik, akkor minimalizálni kell mind az emberi, mind a környezeti következményeket. Általános követelmény a nyilvánosság tájékoztatása és az átlátható működés.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója előadásában kiemelte, hogy a missziók nem minősítik a hatósági rendszereket, hanem az ajánlások és javaslatok által támogatják a hatóságokat abban, hogy mely területeket kell továbbfejleszteniük. A jelentésnek nem célja, hogy más országokkal hasonlítsa össze a hazai rendszert.

Az előkészítésről szólva elmondta, hogy 2013 végén kezdődött a felkészülés, és több emberévnyi munkát követelt. A vizsgálat teljes körű volt, azonban Fichtinger Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy a NAÜ 2014-ben kiadott ajánlásai nem képezték tárgyát a felülvizsgálatnak. A jelentés alapján Magyarország véglegesíti akciótervét, amelyet a következő években hajt végre hazánk.

A kérdések nagy része az átláthatóságra vonatkozott. A NAÜ igazgatója elmondta: a magyarországi hatósági keretrendszer és a szabályozás alkalmas az atomenergia biztonságos alkalmazásának garantálására, a transzparencia követelménye megfelelően érvényesül a felülvizsgált hatóságoknál.

A NAÜ sajtóközleményét magyarul és angol nyelven itt érheti el.Facebook megosztás