ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Csernobilt nem fenyegetik az ukrán erdőtüzek

2020.04.22
Csernobil Csernobil

Ukrajnában továbbra is küzdenek a hatóságok az erdőtüzekkel, Csernobil környékén azonban már csak a parázslások okoznak gondot. Nem segíti a tűzoltási tevékenységeket, hogy a térségben 20 fok körüli száraz, napos és szeles időjárás várható a hét második felében. Az Országos Atomenergia Hivatal továbbra is folyamatosan figyeli az ukrán helyzetet, és tájékoztatja a magyar lakosságot.


Az ukrán katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a csernobili helyzet lassan normalizálódik, az eddig fennmaradó négy gócpontból egyet már felszámoltak. A füstöt Kijev felé fújja a szél, azonban a légszennyezés és a háttérsugárzás nem haladja meg a határértékeket (az ukrán főváros az egyik legszennyezettebb levegőjű városnak számít jelenleg a füst miatt).

A meteorológiai szolgálat részletesen elemezte az idei súlyos erdőtüzek okait: télen gyakorlatilag nem hullott hó, a talaj felső 20-30 cm-es rétege nem fagyott át és nem gyűjtött nedvességet, de a fő szerepet az emberi tényező játszotta (jelenleg gyújtogatást feltételeznek a hatóságok).

Korábbi híreink:

2020.04.06.

Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt

2020.04.09.

Reagálás a közösségi médiában megjelenő álhírekre, félrevezető, aggodalmat keltő információkra

2020.04.15.

Az éjszaka esett csapadék segítette az oltást Csernobilban

2020.04.17.

Feltámadt a szél Csernobilban, három gócpontban intenzívebbé vált a parázslás



Facebook megosztás