ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat során elhatározott intézkedések végrehajtásának helyzete

2015.12.01

A Fukushima Daiichi atomerőműben 2011 márciusában történt balesetet követően a Paksi Atomerőműben Célzott Biztonsági Felülvizsgálatot hajtott végre az engedélyes és a hatóság annak érdekében, hogy a fukushimai tapasztalatok hasznosításával még biztonságosabbá tegye az Atomerőművet. A felülvizsgálat alapján elhatározott intézkedéseket az Országos Atomenergia Hivatal felügyelete mellett az engedélyes 2018 végéig hajtja végre. A feladatok teljesítése időarányosan halad, több feladat már határidő előtt teljesült.


Az OAH nukleáris biztonsági felügyelői az éves ellenőrzési tervnek megfelelően ellenőrzik az erőműben a feladatok végrehajtását, és évente célellenőrzést tartanak, amely lehetőséget biztosít a megvalósított intézkedések átfogó vizsgálatára.

Az OAH előírta az atomerőmű számára, hogy félévente státuszjelentésben adjon számot az elvégzendő feladatok végrehajtásáról. A 2015. első féléves státuszjelentés augusztus elején érkezett a hivatalhoz. A dokumentumban a Paksi Atomerőmű tájékoztatta a hatóságot, hogy a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatnál elhatározott 46 intézkedésből négynél néhány hónapos csúszás várható az előírt határidőhöz képest, mivel az intézkedés műszaki tartalmát módosítani kellett. A hatóság a 46 feladatból eddig 24 teljesítését fogadta el, a többi feladat végrehajtása az ütemterv szerint folyamatosan halad.Facebook megosztás