ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Regionális nukleáris védettségi munkacsoportülés magyar szakértők részvételével

2024.06.13
Munkacsoporülés Munkacsoporülés

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az Országos Atomenergia Hivatal és az Energiatudományi Kutatóintézet szakértőinek részvételével Integrált Nukleáris Védettségi Fenntarthatósági Tervvel kapcsolatos regionális ülést tartott Montenegróban, 2024. június 3-7 között. Az ülés célja az volt, hogy a résztvevők átfogó képet kapjanak az egyes tagállamok nukleáris védettségi rendszereit komplexen felmérő és értékelő Terv közelmúltban történt átalakításáról, annak módosult céljairól és ezzel összefüggésben a tagállamok támogatási lehetőségeiről a nukleáris védettségi hatósági rendszer fejlesztése érdekében.


A terv célját, amelyhez hazánk 2018-ban csatlakozott a következő 6 modul alapján határozták meg: nemzeti politika és védettségi stratégia, jogi és hatósági rendszer, megelőzés, detektálás, reagálás, és a nukleáris védettségi rendszer fenntarthatósága.

A regionális ülésen 11 ország mintegy 20 résztvevője és a NAÜ által meghívott 4 szakértő, valamint társszervezetek, az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma (US DOE) és az ENSZ Interregionális Bűnözési és Igazságszolgáltatási Kutató Intézetének (UNICRI) képviselői vettek részt. A tagállamok bemutatták az Integrált Nukleáris Védettségi Fenntarthatósági Terv megvalósításával kapcsolatos tapasztalataikat, míg a NAÜ és társzervezetek a lehetséges támogatási programokról tájékoztatták a résztvevőket.

A rendezvényen Stefánka Zsolt az OAH főosztályvezetője három modul összefoglaló előadását tartotta meg, valamint mint a NAÜ Esemény és Illegális Kereskedelem Adatbázisának hazai kapcsolattartó pontja átfogó tájékoztatást adott a régióra vonatkozó sugárforrásokkal kapcsolatos védettségi eseményekről. Stefánka Zsolt kiemelte a nukleáris védettség kiemelkedő fontosságát, és hangsúlyozta, hogy az Integrált Nukleáris Védettségi Fenntarthatósági Terven keresztül kapott NAÜ támogatás jelentősen hozzájárult hazánk védettségi rendszerének kiemelkedő szinten tartásához.

A NAÜ és a tagállamok az ülésen elhangzottak alapján határozzák meg a következő időszak feladatait és a szükséges nemzetközi támogatások körét.Facebook megosztás