ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Jól halad a Fukushima tanulságait feldolgozó Nemzeti Akcióterv végrehajtása

2016.09.02

2011-ben, a fukushimai baleset nyomán, Magyarországon is sor került a Paksi Atomerőmű ellenálló képességének felülvizsgálatára, az ún. stressz-tesztre. Az eredmények alapján elhatározott jobbító intézkedések egységes keretben, a Nemzeti Akciótervben jelentek meg, amelyet az OAH a honlapján nyilvánosságra hozott. Az akcióterv előrehaladását 2013-ban és 2015-ben az EU felülvizsgáltatta, s megállapította, hogy az intézkedések jó ütemben haladnak, sőt, jó gyakorlatokat is kiemelt a magyar megoldások közül. 2016-ban, a Nukleáris Biztonsági Egyezmény keretében háromévente rendezett nemzetközi felülvizsgálati konferenciára készülő országjelentés részeként, az Országos Atomenergia Hivatal ismét felülvizsgálta a Nemzeti Akciótervet.


A felülvizsgálat szerint az elhatározott 51 feladatból 28 feladat teljesítését az OAH elfogadta és lezárta, további 9 feladat teljesítését a hivatal még értékeli. A többi feladat zömének időarányos teljesítése mellett 4 feladat esetében mutatkozik késés, de a terv lezárásának végső, 2018-as határideje ezek esetében is tartható.
A fukushimai tapasztalatok felhasználásával növekednek a Paksi Atomerőmű biztonsági tartalékai és tovább javul felkészültsége a nagyon kis valószínűségű extrém helyzetek kezelésére is.

A felülvizsgált akcióterv innen tölthető le.Facebook megosztás