ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hazánk a világ élvonalában a nukleáris törvényszéki analitika területén

2017.03.23

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, valamint Magyarország bécsi Állandó ENSZ Képviselete közös sajtótájékoztatót tartott arról az együttműködési megállapodásról, amelyet a NAÜ (a világon elsőként) az MTA EK-val kötött. Eszerint az MTA EK a NAÜ Együttműködő Központjaként regionális és nemzetközi szinten részt vesz a szakemberek képzésében a nukleáris törvényszéki analitika területén, valamint az ismeretlen eredetű nukleáris anyagok felderítésében és vizsgálatában, szakmai támogatást nyújt hasonló laboratóriumok létrehozásához, katalizátora a regionális tudományos együttműködésnek, továbbá hozzájárul a nukleáris védettség erősítéséhez.


Dán Károly, Magyarország bécsi Állandó ENSZ Képviseletének nagykövete nyitotta meg a tájékoztatót, kifejezve örömét, hogy a kezdeményezésére létrejött szerződés alapján az MTA EK a NAÜ Együttműködő Központja lett, amely jelentős elismerés mind a kutatóintézet, mind hazánk számára.  

David Kenneth Smith, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Védettségi Főosztályának főmunkatársa elmondta: az Együttműködő Központtá való kinevezés a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek az MTA EK-val és jogelődjével, az MTA IKI-vel kialakított több mint 10 éves szoros együttműködés eredményeként született meg. Az együttműködés innovatív nukleáris védettségi megoldásokat hozott, melyek az ellenőrzés alól kikerült nukleáris és egyéb radioaktív anyagok okozta fenyegetettségre adtak választ. „Ez a fenyegetettség nem csak elképzelt: 1993 és 2016 között közel 3000 incidenst jelentettek hivatalosan a tagállamok világszerte az Ügynökség “Incidens és Illegális Forgalom Adatbázisába”, amelyek radiológiai anyagokhoz kapcsolódtak. Megközelítőleg 100-nál több új eseményt jelentenek az Adatbázisba évente.” – tette hozzá Smith.

„Az esemény kiemelt jelentőségű a Kutatóközpontunk történetében és talán mondhatom, hogy fontos az Ügynökség számára is, hiszen ezen a tudományterületen elsőként vehettük át ezt a kinevezést. Elismerés ez a Kutatóközpont Sugárbiztonsági Laboratóriumában dolgozó kollégáimnak, akik az elmúlt tíz évben sokat tettek a nukleáris védettségi kutatások hazai kultúrájának és a törvényszéki analitikai gyakorlat meghonosításáért.” – mondta  Horváth Ákos, az MTA EK főigazgatója. Beszédében kiemelte, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kinevezése fontos megerősítés, amellyel elismeri Magyarország, valamint a kutatóintézet elkötelezettségét.

Kovács-Széles Éva, az MTA EK Sugárbiztonsági Laboratóriumának vezetője részletes előadást tartott a nukleáris törvényszéki analitikáról, kiemelve, hogy az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy kutatóként például egy helyszínre kivonulva a nyomozó hatóságok fejével is gondolkodniuk kell, betartva más szakterületek szakmai szabályait is.

Mi az a nukleáris törvényszéki analitika?

A nukleáris törvényszéki analitika fiatal és dinamikusan fejlődő terület, segítségével megállapítható a lefoglalt, illetve talált sugárzó anyagok fajtája, összetétele és eredete, egyúttal elősegíti a csempészet és a terrorizmus elleni küzdelmet is. A terület egyre kiemeltebb figyelmet kap világszerte azért is, mert az elmúlt években megemelkedett a radioaktív anyagokkal összefüggő esetek száma (sugárforrás elvesztése, sugárzó anyag illegális kereskedelme, stb.). Az MTA EK technológiai felszereltsége, az alkalmazott módszertan, valamint a szakemberek felkészültsége világviszonylatban egyedülálló. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a NAÜ-vel együttműködő tudásközpont jöjjön létre hazánkban.

Hogyan segítik az OAH munkáját?

Az MTA EK-n belül nukleáris törvényszéki analitikával a Sugárbiztonsági Laboratórium foglalkozik, amely talált, illetve lefoglalt nukleáris anyagok esetén elvégzi az Országos Atomenergia Hivatal által indított hatósági eljárásokhoz szükséges vizsgálatokat, hogy az anyag tulajdonosa beazonosítható legyen. Elveszett nukleáris anyagok esetén a jól felszerelt mozgó laboratóriumi csapat szükség szerint segíti az engedélyes és az OAH ellenőreinek erőfeszítéseit az anyagok megtalálásra. A fentieken túl a laboratórium műszaki támogatást nyújt az OAH és a NAÜ biztosítéki ellenőrzéseihez is.Facebook megosztás