ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Fókuszban az újonnan alakult munkacsoportok munkája az OECD NEA hatósági tevékenységgel foglalkozó bizottságának ülésén

2023.06.13
OECD NEA CNRA ülése OECD NEA CNRA ülése

2023. június 8-9-én tartotta 49. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének hatósági tevékenységgel foglalkozó bizottsága (CNRA), amelyen az Országos Atomenergia Hivatalt a Reaktorlétesítmény Felügyeleti Főosztály vezetője képviselte. A bizottság áttekintette a felügyelete alá tartozó újonnan alakult munkacsoportok tevékenységét, amelyek idén tavasszal kezdték meg működésüket.


Az új munkacsoportok számos feladatot jelöltek ki, mint például különböző országok esetében a nukleáris biztonság szempontjából fontos rendszerek és rendszerelemek biztonsági osztályba sorolásaira vonatkozó szabályozásának áttekintése és a jó gyakorlatok azonosítása. A bizottság meghallgatta a NEA egyes programjairól, valamint más nemzetközi szervezetek tevékenységéről szóló beszámolókat, továbbá foglalkozott a CNRA tevékenységének stratégiai felülvizsgálatával is. Az új stratégia célja, hogy a CNRA tagországok aktívabban, hatékonyabban, rugalmasabb szerkezetben tudjanak együttműködni, továbbá a CNRA küldetéséhez szorosabban illeszkedő szakanyagok készüljenek.

Az ülés végén az egyes országok beszámoltak a nukleáris programjukat érintő főbb változásokról és a nemzeti hatósági keretrendszerükkel kapcsolatos újdonságokról. Kerekasztal-beszélgetés során az OAH képviselője bemutatta a nemzeti hatósági keretrendszert, valamint a hazai nukleáris biztonsági szabályozást érintő, a CNRA bizottsági ülés témájához szorosan kacsolódó aktualitásokat, emellett tájékoztatást adott a Paksi Atomerőmű további üzemidőhosszabbításra vonatkozó parlamenti döntésről és a Paks II projekt állásáról.Facebook megosztás