ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Paks II Zrt. benyújtotta a fizikai védelmi engedélykérelmét az OAH-hoz

2020.09.25
Forrás: Pixabay Forrás: Pixabay

A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. szeptember 24-én benyújtotta a fizikai védelmi engedély megszerzésére irányuló kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely tartalmazza a későbbi létesítmény Fizikai Védelmi Tervét.


Az atomenergia alkalmazása körében a fizikai védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló 190/2011. (IX. 19.) Korm. rendelet előírásai alapján a létesítésiengedély-kérelem benyújtását követő 3 hónapon belül kell a Fizikai Védelmi Tervet jóváhagyásra az Országos Atomenergia Hivatalhoz beadni. A tervben be kell mutatni, hogy a későbbi üzemelés során milyen eljárásokkal és műszaki megoldásokkal védik meg a nukleáris és radioaktív anyagokat, illetve a radiológiai szempontból jelentős rendszereket és rendszerelemeket a jogtalan eltulajdonítás és szabotázs ellen, beleértve a globális kibertérből érkező fenyegetettségeket is.

Az engedélykérelmet a létesítési engedéllyel párhuzamosan bírálja el az OAH, amelyben bevont szakhatóságként részt vesz az Országos Rendőr-főkapitányság is. Az eljárásra 8 hónap áll a hatóságok rendelkezésére.Facebook megosztás