ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Véget ért a NAÜ 59. közgyűlése

2015.09.28
Forrás: www.iaea.org Forrás: www.iaea.org

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 59. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a kulcsfontosságú határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, nukleáris biztonság és védettség, valamint biztosítékok terén végzett tevékenységét.


A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2015. szeptember 14-18. között megtartott 59. közgyűlésén a 165 részes állam, a nemzetközi szervezetek, a nem kormányzati szervezetek képviseletében mintegy háromezren vettek részt, ahol megvitatták a nemzetközi szervezet működésének jövő évi irányait, prioritásait és költségvetését.

Az Országos Atomenergia Hivatal részéről a magyar delegáció tagja volt többek közt Fichtinger Gyula főigazgató, az OAH két főigazgató-helyettese, Hullán Szabolcs és Horváth Kristóf. A delegációt Aradszki András, az NFM energiaügyért felelős államtitkára vezette.

Yukiya Amano főigazgató a közgyűlésen elhangzott nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a tudomány és technológia fejlesztése által továbbra is nagymértékben hozzájárulhat a világ lakosságának jólétéhez, s ezáltal a Millenniumi Fejlesztési Célok teljesítéséhez.

A főigazgató kiemelte, hogy az ügynökség az elmúlt évben is közreműködött a válsághelyzetek kezelésében a nepáli földrengést követően és a nyugat-afrikai ebola-járvány során is. Emellett felhívta a figyelmet a 2011. március 11-i Fukushima Daiichi atomerőműben bekövetkezett baleset okairól és következményeiről készített jelentésére, amely véleménye szerint jó alapot ad a nukleáris biztonság globális növeléséhez. Amano kiemelte a nemzetközi szervezet szerepét a Cselekvési Terv (Action Plan on Nuclear Safety) végrehajtását követő, érzékelhető biztonságnövekedésben. A biztosítéki ellenőrzések kapcsán a főigazgató külön szólt arról, hogy a NAÜ Kormányzótanácsától megkapta a felhatalmazást, hogy Irán nukleáris területen vállalt kötelezettségei teljesítését az átfogó nukleáris megállapodás (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA) alapján figyelemmel kísérje.

A közgyűlésen a tagállamok döntöttek új országok felvételéről, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2016-2017. évi költségvetéséről, a nukleáris tudomány, technológia és alkalmazások terén végzett tevékenység erősítéséről, a nukleáris védettségről és a NAÜ biztosítéki tevékenysége hatékonyságának növeléséről szóló jelentések elfogadásáról.

Az Országos Atomenergia Hivatal képviselői a közgyűlés idején szakértői megbeszéléseket is folytattak Finnország, Törökország, az Oroszországi Föderáció, Ukrajna, Horvátország, a Belarusz Köztársaság, az Egyesült Államok, Irán, Szlovákia, Szlovénia és Csehország társhatóságaival. A hatóságok képviselői tájékoztatták egymást a közelmúlt eseményeiről, az új atomerőművi blokkok kapcsán felmerülő hatósági feladatokról, a szervezeti változásokról, az üzemidő-hosszabbítás tapasztalatairól. Emellett azonosították azokat a területeket, ahol a jövőben szorosabb együttműködésre lehet szükség hatósági szinten.

Az OAH képviselői részt vettek a közgyűléshez kapcsolódóan megrendezett tudományos tanácskozásokon is, valamint a nukleáris biztonságért felelős hatóságok vezetőinek szokásos ülésén, amelyen Horváth Kristóf főigazgató-helyettes a radioaktív anyagok fizikai védelmének hazai tapasztalatairól tartott előadást.Facebook megosztás