ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

„Atomenergiáról – mindenkinek” Veszprémben

2019.05.31
Atomenergiáról mindenkinek Atomenergiáról mindenkinek

A rendezvényen a korábbiaknál kevesebb, 150 diák vett részt, amely azonban lehetőséget teremtett a hosszabb beszélgetésekre, aktívabb tájékoztatásra.


Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, valamint Kovács Tibor, a Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézete igazgatójának megnyitóját követően a diákok előadásokat hallgattak meg a sugárzásról, a nukleáris balesetekről, az atomenergia jövőjéről, valamint arról, hogy az űr meghódításában milyen szerepet játszik az atom. Miért érdemes radioaktív anyagokkal való otthoni kísérletek helyett inkább egyetemi keretek között tanulni, szakmai ismereteket szerezni? Erre is választ kaphattak a tanulók a Pannon Egyetem előadásában.

Az interaktív kiállításon az ismeretterjesztő, közvetlen beszélgetéseket követően játszva mérhették fel saját tudásukat a diákok. Első kézből kaptak információkat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Paksi Atomerőmű, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft., a Magyar Nukleáris Társaság és az Országos Atomenergia Hivatal szakembereitől. Az egyetem standjánál a képzési lehetőségekről kaptak tájékoztatást.

„Virtuális valóság” szemüvegén keresztül többek között megnézhették az atomerőmű reaktorcsarnokát, valamint az erőmű épületét madártávlatból. A Rescube Robotics érzékelőkkel felszerelt, lépcsőt is megmászó különleges robotja kiemelt figyelmet kapott a fiatalok körében.

Az Országos Atomenergia Hivatal egyik törvényben meghatározott feladata, hogy a lakosságot hitelesen tájékoztassa az atomenergia alkalmazásának minden fontos aspektusáról. A TIT Stúdió Egyesülettel közösen szervezett „Atomenergiáról – mindenkinek” rendezvénysorozat célja a tájékoztatáson túl az is, hogy a gimnazista diákok érdeklődését felkeltse műszaki, mérnöki tudományok iránt, megmutatva a technológiához kapcsolódó sokrétű lehetőséget.

Korábbi hírünket, valamint a rendezvény programját itt érheti el.Facebook megosztás