ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Lezajlottak az OAH közmeghallgatásai

2016.10.07

Október 4-én a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbításáról, október 5-én a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) 25-33. kamrák létesítési engedélyének módosításáról kérdezhettek a civil szervezetek, valamint a lakosság.


Az Országos Atomenergia Hivatal az átláthatóság biztosítása érdekében – eleget téve a hazai törvényi kötelezettségeinek és a nemzetközi ajánlásoknak– minden létesítményi szintű engedélyezési eljárásnál közmeghallgatást tart, hogy a lakosság és a civil szervezetek bevonásával (a vélemények figyelembevételével, a kérdések megválaszolásával) hozza meg döntését.

A két októberi közmeghallgatásra csekély érdeklődés mellett került sor: sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem az engedélyesek és a bevont szakhatóságok nem kaptak kérdést, illetve nem hangzott el vélemény, észrevétel.

A rendezvények mentén több interjúra is sor került. Újságírói kérdésre válaszolva Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója elmondta, hogy az üzemidő-hosszabbításnál az 1. és a 2. blokkal kapcsolatos tapasztalatokat hasznosítva, de a 3. blokk sajátosságaira külön figyelmet fordítva jár el a hatóság. A KKÁT 25-33. kamrák létesítésiengedély-módosításáról szólva hangsúlyozta: az új kamrákkal a Paksi Atomerőmű meghosszabbított működése alatt keletkező kiégett kazetták elhelyezése is megoldódik.Facebook megosztás