ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Képzés az európai nukleáris szabványokról

2014.03.14
Képzés az európai nukleáris szabványokról Képzés az európai nukleáris szabványokról

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai is részt vettek azon a képzésen, amelyet könnyűvizes reaktorok üzemeltetési, tervezési és fejlesztési gyakorlatának egységesítésére készített EUR (European Utility Requirements) szabvány műszaki követelményrendszeréről tartottak Pakson, 2014 márciusának első hetében.


Az európai könnyűvizes reaktorokat üzemeltető villamosenergia-termelő cégek összefogásával, az EUR-szabvány keretében négykötetes műszaki követelményrendszer készült, amelynek célja a könnyűvizes reaktorok üzemeltetési, tervezési és fejlesztési gyakorlatának egységesítése.

A létesítendő atomerőművi blokkokkal szemben támasztott műszaki követelményrendszernek – a hazai szabályozás mellett – fontos pillére az EUR-szabvány. Az OAH szakemberei gyakran találkoznak EUR-dokumentumokkal, ezek ismerete segíti a nukleáris biztonsági felügyeleti tevékenységet. Az OAH munkájában az EUR-szabvány a hatósági útmutatók kidolgozásában és a műszaki és minőségügyi tevékenységekben egyaránt hasznosítható.

A márciusban tartott képzés lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők átfogó ismereteket szerezzenek a világ egyik leghaladóbb szabványának felépítésével, alkalmazhatóságával és fejlesztési irányaival kapcsolatban. Az esemény iránt nagy volt az érdeklődés nemzetközi szinten is, így a hallgatóság soraiban szinte valamennyi EUR-tag és számos kutatóintézet képviseltette magát. Az előadásokat a kötetek szerkesztői tartották, akik az adott szabványfejezetek nemzetközileg is elismert szakértői.

Az OAH számára kiemelkedően fontos a hivatalnál dolgozók folyamatos képzése annak érdekében, hogy jól felkészült, nemzetközi szinten is elismert szakemberek felügyeljék az atomenergia biztonságos alkalmazását Magyarországon. A márciusi képzésen az OAH fiatal munkatársai vettek részt: a jövő nukleáris biztonsági felügyelőit többéves képzéssel készíti fel a hivatal olyan évtizedeken átívelő feladatokra, mint például a paksi blokkok üzemeltetésének, üzemidő-hosszabbításának felügyelete.Facebook megosztás